Russland bekrefter: Lavrov drar til Arkhangelsk

Da utenriksministrene i Norge og Russland, Børge Brende og Sergei Lavrov, møttes tidligere i januar diskuterte de blant annet importrestriksjonene for pelagisk og hvitfisksektoren.
Den russiske ambassaden i Oslo bekrefter til High North News at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov – i likhet med Børge Brende – skal delta på den arktiske konferansen i Arkhangelsk i neste uke.

Den russiske ambassaden i Oslo bekrefter til High North News at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov – i likhet med Børge Brende – skal delta på den arktiske konferansen i Arkhangelsk i neste uke.

Det norske Utenriksdepartementet har så langt vært sparsomme med detaljer rundt utenriksminister Børge Brendes første Russlandbesøk på utenriksministernivå siden 2014.

I forrige uke uttalte Frode Overland Andersen, pressetalsmann for Børge Brende, at «det er ventet at Russlands utenriksminister vil delta på den arktiske konferansen».

Nå bekreftes det, av russerne:

- Jeg kan bekrefte at Russland utenriksminister Sergej Lavrov deltar på konferansen "The Arctic: Territory of Dialogue International Forum" i Arkhangelsk, sier Andrey Leonidovitch Kolesnikov, seniorrådgiver ved Russlands ambassade i Oslo, til High North News.

Ønsker bilateralt møte

- Vår ambassade har også anbefalt Moskva å arrangere et bilateralt møte med Norges utenrikminister Børge Brende i løpet av konferansen, legger han til.

Det norske Utenriksdepartementet har så langt ikke offentliggjort andre opplysninger enn at Børge Brende deltar på konferansen i Arkhangelsk, og at han vil være i den russiske byen tirsdag og onsdag i neste uke.

– Vi jobber med programmet for Arkhangelsk. Vi kommer med en oppdatering på program for Brende, inkludert hvem han møter enten mot helgen eller tidlig neste uke, uttalte Andersen til High North News tidligere denne uken. 

I skrivende stund, fredag ettermiddag, har ikke Utenriksdepartementet offentliggjort ytterligere informasjon verken om møteplanen eller karakteren av de planlagte møtene.


Putin og Rogozin kommer

Russlands president Vladimir Putin skal være hovedtaler på konferansen. Blant talerne er også Russlands visestatsminister Dmitry Rogozin, som høstet mye medieoppmerksomhet da han mellomlandet i Longyearbyen på tur til Nordpolen. Rogozin – som leder landets arktiske kommisjon – sto på EU’s, og dermed også Norges sanksjonsliste.

Blant deltagerne vil det også være ledere av store, russiske selskaper og andre internasjonale selskaper som er aktive i Arktis. Offisielle embetsmenn og representanter fra akademia vil også være en del av de mer enn 1500 deltagerne, fra 14 land, som er ventet til konferansen. Det kommer representanter blant annet fra Storbritannia, Danmark, Kina, Norge, USA, Finland, Sveits, Island og Japan.

High North News vil være tilstede under hele konferansen.


Nøkkelord