Russisk maktdemonstrasjon i nordlige farvann

Yuriy Kostin is the Deputy Head of the Russian Federal Agency for Maritime and River Transportation. (Photo: Linda Storholm)
Reykjavik: Russland bygger en imponerende infrastruktur langs kysten i nord, og tilrettelegger for stadig økt trafikk gjennom den nordlige sjøruten (NSR).

Reykjavik: Russland bygger en imponerende infrastruktur langs kysten i nord, og tilrettelegger for stadig økt trafikk gjennom den nordlige sjøruten (NSR).

Click here for English version.

- Russland har alltid ønsket å åpne dette havet, sier Yuriy Kostin, visedirektør for Russlands byrå for sjø- og elvetransport. Han drar kjapt historiens linjer, og forteller at den første suksessfulle seilingen østover var i 1932. Samme året åpnet også administrasjonskontoret for NSR. 

Og i dag, 85 år senere, øker trafikken år for år. I 2016 ble det kjørt 7,48 millioner tonn gods gjennom, og i år håper man på 10 millioner. 

- De to faktorene som ligger til grunn for denne utviklingen er at NSR er et godt økonomisk alternativ, og at rederne er interesserte i de mulighetene som ligger i nord, sier Kostin under en sesjon på årets Arctic Circle Assembly, som tar for seg NSR, og hvilken innvirkning den vil ha på den globale handelen. 


Tror ikke på faste ruter

Russland har store mengder innenlandstrafikk langs NSR, men tilhengere og skeptikere strides om de globale handelsrutene kommer til å flytte nordover eller ikke. Utfordringene står nemlig i kø. 

- Så ja, det er en kortere distanse å seile NSR, men hvilken fart er det mulig å oppnå gjennom isen, spør professor Lawson W. Brigham.

Og han følger opp med flere utfordringer: 

- Og hva med sesongen? Enkelte sier at det er mulig å seile der 12 måneder i året, og kanskje er det mulig, men hvor lang er den sesongen som er økonomisk lønnsom? 

Han tror ikke vi vil se at det etableres faste fraktruter i området. 


Russisk maktdemonstrasjon

Fra russisk side bygger man nå opp en infrastruktur som er intet mindre enn imponerende. 

Yuriy Kostin viser fram havneprosjektene de har bygd ut, og hvilke som er planlagt. 

- I Sabetta startet vi byggingen i 2012, da var det et øde sted, og alt som er kommet dit av gods og utstyr er kommet med båt. Nå, fem år etterpå bor det 30.000 mennesker der, illustrerer han. Havna er sentral i LNG-satsingen på Yamal-halvøya, som også har fått flyplass, som åpnet i 2014. 

Neste på lista fra Kostin er Murmansk transport hub, som er planlagt å ha en kapasitet på 18 millioner tonn gods, primært kull og olje. Så fulgte han opp med å vise planene for Indiga i regionen Nenets, som skal bygges med en kapasitet på 40,4 millioner tonn kull, olje, LNG, petroleumsprodukter. I Cape Tanalau planlegges det å bygge oljeterminal i forbindelse med utviklingen av feltene Paivakhskoe og Nord-Paivakhskoe.

I Dikson skal man bygge kullterminalen "Chayka", initiert av et gruveselskap. Kapasiteten er planlagt til 10 millioner tonn kull i året. Øst for Yamal, på Gydanhalvøya planlegges det å bygge LNG-terminali forbindelse med utviklingen av Salmanovskoye-feltet, som har både olje og gass. Det er planlagt en kapasitet på omlasting av 33,5 millioner tonn LNG per år.


Sikkerheten er viktigst

Og etter å ha bladd gjennom en imponerende rekke prosjekter sier Kostin at dette bare er en "kort beskrivelse" av prosjekter i Russland som har tilknytning til NSR. Og fortsetter med en grundig oversikt over hva landet gjør på sikkerhet- og beredskap. Foruten tre beredskapssentre, i Dikson, Tiksi og Perek, viser han fram en imponerende isbryterkapasitet, og fartøy spesielt designet for både å brukes i søk, redning, oljevern, som også har isbryterkapasitet. 

Russland har også satt i gang med havbunnsundersøkelser i nord, som skal gjøre kartgrunnlaget bedre og sørge for tryggere navigasjon i området.

- Sikkerhet kommer først, sier Kostin, før han avslutter med en oppfordring til rederne som hører på: 

- Dere må regne på hva som lønner seg, og dere må regne nøye, for dette er Arktis, og det kommer alltid til å være is der. Men dere er velkommen til den nordlige sjøruten og vi skal gjøre vårt for å legge til rette.
Det var ikke sitteplasser til alle som ønsket å høre hva ekspertene mener om NSRs innvirkning på den globale handelen. (Foto: Linda Storholm)
Det var ikke sitteplasser til alle som ønsket å høre hva ekspertene mener om NSRs innvirkning på den globale handelen. (Foto: Linda Storholm)

Nøkkelord