Risikovurderer hele Arktis

Illustrasjonsfoto: Vladimir Thikonov, SCF Group Sovcomflot/BarentsWatch.
- Arktiske land skal få en felles virkelighetsoppfatning av risikoen ved å operere i arktisk farvann.

 

- Arktiske land skal få en felles virkelighetsoppfatning av risikoen ved å operere i arktisk farvann.

Det sier direktør for Sjøsikkerhetsavdelingen ved Kystverkets Hovedkontor, Arve Dimmen, i forkant av en stor workshop for risikovurdering av Arktis.

Med økende skipstrafikk og mer petroleumsaktivitet i Arktis, blir det en stadig viktigere oppgave å sørge for god sjøsikkerhet. Hvilke risikomomenter som må tas med i beregningen står sentralt når alle medlemsstater i Arktisk Råd møtes i Ålesund for å starte nybrottsarbeidet med risikokartlegging.

Det skriver Kystverket i en pressemelding. 

Sårbar natur, ekstreme værforhold og lite infrastruktur er noen av utfordringene ved å operere i arktisk farvann. Å kunne vurdere risiko på en god nok måte er avgjørende for at det offentlige skal kunne planlegge med gode nok forebyggende sjøsikkerhetstiltak.

Alle åtte land som utgjør Arktisk Råd er representert når arbeidsgruppen for ulykkesforebygging, beredskap og håndtering av kriser nå møtes. Det er Norge, ved Kystverket, som sammen med Arktisk Råd inviterer til Ålesund.

- Arbeidet vil kunne gi alle statene med grense til Arktis et felles virkelighetsbilde. Det er en stor fordel når medlemsstatene skal planlegge og skalere forebyggende sikkerhetstiltak.

En eventuell oljeforurensning som resultat av uønsket hendelse til sjøs i nord følger ikke geografiske grenser, så her har vi felles interesseres i å samarbeide, sier seniorrådgiver i Kystverket Trond Langemyr.



Nøkkelord