Replikk: Paradoks Nordland

Arve Ulriksen, administrerende direktør i Mo industripark AS og styreleder i NHO Nordland, får støtte fra Ida Gudding Johnsen (V). Hun mener imidlertid at landsdelens politikere er alt for dårlige til å samarbeide. (Foto: Arne O. Holm)
- Vi bør si ja til invitasjonen fra NHOs styreleder til et samarbeid mellom næringsliv og politikere for å markedsføre Nordland som et godt sted å bo, skriver Nordland Venstres Ida Gudding Johnsen i dette innlegget.


Det private næringsliv er nøkkelen til Nordlands videre vekst. Vi setter eksportrekorder både på fisk og metaller, og vi ligger over landet for øvrig på lønnsomhet og vekst i næringslivet. Vi bør si ja til invitasjonen fra NHOs styreleder til et samarbeid mellom næringsliv og politikere for å markedsføre Nordland som et godt sted å bo. Vi har alle muligheter, men mangler folkene. Nå må vi slutte å kjekle og begynne å samarbeide også på tvers av politiske skillelinjer og ulike forvaltningsnivåer. Vi har ett felles mål: Å bli flere nordlendinger.

Nordland er verdens beste fylke. Jordnært og spektakulært. Med en natur som kan gi hele verden påfyll, ren kraft, mineraler, en næringsrik kyst og vekst i økonomien. Grønn vekst til og med. Alt burde ligge til rette for at også folketallet skal vokse. Men det er ikke det som skjer. Til tross for at det bugner av muligheter, utgjør nordlendingene en stadig mindre andel av befolkningen.

Etter at Indeks Nordland la fram sine tall for ståa i Nordland fylke har flere tatt til ordet for at vi må gå sammen for å løse vår viktigste utfordring: Å få flere til å gjøre nordlending av seg.

Styreleder i NHO Nordland, Arve Ulriksen, foreslår i en kronikk i High North News at det dras i gang en kampanje for å styrke omdømmet til Nordland og få folk til å flytte hit. Han peker på glimrende vis på at dette er i alles interesse. Det er her ressursene er og vi har plass nok. Men vi må samarbeide for å få Nordland til å bli fylket folk flytter til, i stedet for fra.

Samarbeide, altså. Det er lettere sagt enn gjort. Samarbeid er faktisk mangelvare her nord, i hvert fall i politikken. Bortsett fra i de satte konstellasjoner, er det lite kontakt på tvers av partier, nivåer og regioner. Der må vi alle bli bedre.

Når stortingspolitikerne fra Nord-Norge hadde 20 minutter til rådighet foran et samlet nordnorsk næringsliv på konferansen Nord i Sør i januar i år, brukte de tiden på å kjekle seg imellom om partipolitikk. I stedet for å legge en plan for å få folk til å flytte nordover. Eller invitere til samarbeid for å legge en plan. Nord-Norge var tema. Kjekling var melodien. Sånn kan vi ikke fortsette.

Regionreformen kan gi ny kraft til Nordland fylke. Men det kommer ikke av seg selv. For å sikre at vi faktisk får flere oppgaver og kan ta større ansvar for samfunnsutviklingen i nord, må vi samarbeide. Det rødgrønne Fylkesrådet må omfavne den blågrønne reformen. Ellers lar vi tidenes mulighet gå til spille. Vi må insistere på at makt skal flyttes fra staten til de nye regionene slik at nye oppgaver, sterkere kompetansemiljø og utflytting av arbeidsplasser faktisk øker tilflyttingen til Nordland. Og vi må si et rungende ja til å samarbeide med næringslivet for å få flere til å gjøre nordlending av seg.


 

 

 

 

Nøkkelord