Replikk: Også en analytiker må "tåle steken"

- Er man selvdefinert svalbardanalytiker, som Per Arne Totland, så får man ‘tåle steken’ fra dem som har praktisert og håndhevet reelt samfunnsansvar på Svalbard, skriver Christin Kristoffersen.


Er man selvdefinert svalbardanalytiker, som Per Arne Totland, så får man ‘tåle steken’ fra dem som har praktisert og håndhevet reelt samfunnsansvar på Svalbard. 

Ja, det er helt riktig at jeg kjempet for verdsettelsen av den uvurderlige innsatsen gruvebusen har lagt ned for Svalbardsamfunnet, og ikke minst Norges rike industrihistorie i nord. 

Ja, det er helt riktig at det var nødvendig å holde det industrielle hjulet i gang mens man klargjorde for å omstille samfunnet. Et plutselig tap av store deler av Longyearbyens næringsgrunnlag før man hadde jobbet frem alternativer hadde vært katastrofalt. 

Mye viktigere er dog at dette dreier seg ikke om Totland, eller meg. Det dreier seg om at Longyearbyen - siden vi i 2013 satte fart i næringsutviklingen - har vist en formidabel politisk og næringsmessig vilje til nettopp den omstillingen vi ønsket: Hvor Store Norske som industriell motor kunne overføre kunnskap og logistikk til havneutvikling, forskningsinfrastruktur og en bærekraftig utvikling. 

Dersom Totland analyserte hele mine intervjuer, eller mine egne kronikker, ville denne lærdommen blitt ham til del. 

Norge har bla et havnepotensiale med globale dimensjoner på Svalbard. Turisme, marin og maritim industri, transport, logistikk og SAR kan skape bærekraftige nye arbeidsplasser og ikke minst en infrastruktur som sikrer nasjonale og internasjonale forskningsmiljø uvurderlig tilgang til Arktis. (Kronikk i Dagen Næringsliv 11.4.2016). 

At storsamfunnet ikke ivaretar den lokale viljen til omstilling bedre, er uforståelig, (eksempelvis ved å anvende de 200 millionene som ble satt av til havn i Longyearbyen i Nasjonal transportplan allerede 2013).

Kanskje de har fått dårlige råd?

Kulldrift er nå blitt en hvilepute mer enn et virkemiddel, og ‘venting’ har vært brukt lenge nok i svalbardpolitikken. Avgjørelsen om kull bør opprettholdes, men følges opp med kloke prioriteringer.

Forhistorien til Christin Kristoffersens replikk finner du her:

Svalbardkjenner: - Svekker Norges posisjon  

Kronikk: Forskning kan styrke Norge på Svalbard

Replikk: To tanker i hodet er sjelden dumt



 

Nøkkelord