Regjeringen vil gi penger til kommunikasjons-satellitter i nord

To kommunikasjonssatellitter skal skytes opp for å bedre bredbåndtilgangen i nordområdene. Illustrasjon, skjermdump fra Space Norway).
To nye norskeide satellitter skal sørge for bedre tilgang til bredbånd og Internett i Arktis. Det sier næringsministeren til VG.

 

To nye norskeide satellitter skal sørge for bedre tilgang til bredbånd og Internett i Arktis. Det sier næringsministeren til VG.

Det er vel kjent at bredbånddekningen i nordområdene både er ustabil og har for dårlig kapasitet. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som nylig var på Svalbard, akter å gjøre noe for å bedre forholdene.

Regjeringen skal bidra til at to nye, norskeide satellitter skytes opp, et prosjekt ledet av det statlige selskapet Space Norway.

– Raskt og stabilt internett er viktig for de som driver aktiviteter i nordområdene, enten det gjelder skipstrafikk, forsvar, fiskeri eller forskning, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til avisen. 

Til High North News sier Torbjørn Røe Isaksen at dette er en svært viktig investering i fremtidig infrastruktur. - Det vil gi oss dramatisk mye bedre bredbåndsdekning i nordområdene, også i områder der det overhodet ikke finnes dekning i dag. Vi kan overvåke store havområder, det gir oss kommunikasjonsmuligheter mellom fartøyer, vi kan overvåke trafikk og forvaltning og det øker selvsagt sikkerheten.

Bredbånd i Arktis - det er vanskelig å forestille seg hvilke næringer dette ikke skal være nyttig for, sier Isaksen, og understreker at det viktigste ikke er at turister på Svalbard eller flypassasjerer kan surfe på nettet, men at kommunikasjonen i alle henseende bedres drastisk. 

- Her tenker vi også fremover, for eksempel i utviklingen av autonome fartøyer og skip. Det har også et forsvars- og sikkerhetspolitisk aspekt, og vi kan hindre, for eksempel, tjuvfiske.

Og, sier næringsministeren, - dette er en formuesplassering, ikke penger som går fra andre gode formål, men en investering i et prosjekt som vi forventer at staten skal tjene penger på.  

Kapitaltilskuddet som regjeringen foreslår er på 139 millioner dollar, eller omkring 1,1 milliarder norske kroner. Når regjeringen gir dette betingede tilsagnet nå, er det ikke minst for å bidra til at Space Norway skal stå sterkere rustet i forhandlinger med andre interessenter for å selge kommunikasjonstjenestene fra satellittene.

Proposisjonen fra Næringsministeren behandles i statsråd i dag, og skal behandles av Stortinget før endelig tilsagn kan gis.

Næringsministeren var nylig på Svalbard, der han blant annet hadde en samtale med HNNs redaktør Arne O. Holm - På Krakken.  Nå vil han bidra til bedre og raskere bredbånd i nordområdene. (Foto: NFD).
Næringsministeren var nylig på Svalbard, der han blant annet hadde en samtale med HNNs redaktør Arne O. Holm - På Krakken. Nå vil han bidra til bedre og raskere bredbånd i nordområdene. (Foto: NFD).

I en pressemelding fra departementet heter det at Space Norway AS har arbeidet  siden 2015 med å etablere satellittbasert kapasitet for bredbåndkommunikasjon i nordområdene. Prosjektet baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for 65. breddegrad. Satellittene har en ventet levetid på 15 år. Om alt går etter planen, skal satellittene skytes opp i 2022.

Regjeringens forslag betyr at staten vil medvirke med egenkapital dersom Space Norway lander avtaler som blant annet sikrer at prosjektet er forretningsmessig lønnsomt.

- Space Norway AS sitt prosjekt representerer en spennende mulighet til å få dekket samfunnets behov for bredbandkommunikasjon til en lav kostnad for staten. I tillegg vil et solid kommunikasjonssystem legge til rette for økt verdiskaping i nordområdene, sier Røe Isaksen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) minner om at nordområdene er Norges viktigste strategiske ansvarsområde, og at det derfor er naturlig at vi tar en ledende rolle for å få etablert bedre kommunikasjon i området. 

- Dårlig dekning i nordområdene skaper utfordringer for ivaretakelse av sikkerhets- og beredskapsrealterte myndighetsoppgaver, som sjøredning, oljevern og krisehåndtering. Ikke minst har Forsvaret behov for stabil og sikker kommunikasjon ved operasjoner i norske farvann.

- Space Norways prosjekt er viktig for det norske Forsvaret, og kan også dekke behovene til våre allierte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

 

 

Nøkkelord