Regjeringen med handlingsplan mot lakselus og rømming

Rømming fra oppdrettsanlegg og lakselus er to av hovedutfordringene for oppdrettsnæringen. Nå kommer Regjeringen med handlingsplaner for å redusere begge problemene. (Foto: Thomas Bjørkan, Norsk Havbrukssenter, Brønnøy og Bengt Finstad, miljøstatus.no.)
Regjeringen har vedtatt handlingsplan mot resistens mot legemidler mot lakselus og en strategi mot rømming fra oppdrettsanlegg.


Regjeringen har vedtatt handlingsplan mot resistens mot legemidler mot lakselus og en strategi mot rømming fra oppdrettsanlegg.

Rømming og lus er to av hovedutfordringene for oppdrettsnæringen. Fiskeriminister Per Sandberg sier i en pressemelding at både risikoforståelsen og måten man håndterer risiko på, må revideres. Ikke minst for å redusere genetisk forurensning av villaks.

Strategien Regjeringen har vedtatt i dag, består av fem områder som regjeringen skal prioritere framover; kunnskap, erfaringsformidling og dialog, sikkerhetskultur, effektivt regelverk og profesjonell beredskap.Samtidig har Regjeringen vedtatt en handlingsplan mot resistens mot legemidler mot lakselus. Bruken av legemidler mot lakselus går ned, men den vesentligste årsaken er at lakselusa har blitt resistent legemidlene. I tillegg har økt tilsyn og veiledning om forsvarlig legemiddelbruk bidratt til nedgangen.

- Som en del av handlingsplanen, vil regjeringen sikre at en revidert lakselusforskrift i større grad bidrar til å redusere risiko for resistensutvikling. I tillegg vil vi vurdere endringer i forskrift om bruk av legemidler til dyr, sier fiskeriministeren i meldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.Matloven og dyrehelsepersonelloven gir forvaltningen en lang rekke med virkemidler.

- Det er også viktig at Legemiddelverket har tilstrekkelig kapasitet til arbeidet med godkjenning av nye legemidler, og til utvikling og oppdatering av terapianbefalinger mot lakselus, i samarbeid med alle berørte parter, mener Sandberg, som også oppfordrer næringen, både oppdrettere og dyrehelsepersonell, til å jobbe aktivt med resistensutfordringen.

- Virksomhetene skal i tillegg, i større grad enn i dag, ta ansvaret for å innføre og identifisere risikoreduserende tiltak mot rømming, avslutter Sandberg.



Nøkkelord