Rana Gruber vant mot kommunen -igjen

Rana Gruber har nå fått tilbake alle pengene Rana kommune skyldte dem, og det er skrevet ut ny verditakst som skal legges til grunn for eiendomsskatten. (Foto: Linda Storholm)
Rana Gruber gikk rettens vei for å få tilbake pengene de har betalt i eiendomsskatt, i dag kom dommen.

Rana Gruber gikk rettens vei for å få tilbake pengene de har betalt i eiendomsskatt, i dag kom dommen. 

Tingretten ga jernmalmselskapet fullt medhold, og Rana kommune må betale selskapet tilbake 17.121.462,03 kroner. Selskapets saksomkostninger på 354.231 kroner er også ilagt kommunen. 

Administrerende direktør Kjell Sletsjøe er glad for å ha fått medhold: 

- Vi er veldig glade over å nok en gang vinne en rettsak mot Rana kommune. Nå håper og tror vi at de vil behandle oss bedre i framtida, sier Sletsjøe. 

Dommen er ikke rettskraftig ennå, Rana Kommune har to uker på seg til å anke saken. 



Var skyldig over 21 millioner 

Historien om Rana Grubers eiendomsskatt strekker seg helt tilbake til 2011. Striden om hvorvidt den var rett utskrevet ble avgjort i august 2015, da Hålogaland Lagmannsrett ga Rana Gruber fullt medhold og opphevet vedtaket om eiendomsskattetakst for skatteåret 2011, og la premisser for hva som skal legges til grunn når ny eiendomsskattetakst skal behandles.

Dermed måtte også kommunen betale tilbake skatten som allerede var innbetalt, totalt 21.075.142,50 kroner, som var eiendomsskatten for selskapet i årene 2011-2014. 

Kommunen betalte i september 6.702.506,50 kroner, men har holdt tilbake resten av pengene i påvente av en ny taksering og utskriving av nytt vedtak. 



Eiendomsrett til egne penger

Retten skriver i sin vurdering at det må stilles store krav til hjemmelsgrunnlaget og dets klarhet i en slik sak, og at det er den enkelte som har eiendomsretten til sine egne penger. Det å ikke kunne disponere sine egne penger er en klart tyngende omstendighet for Rana Gruber. 

Det vises videre til at det her er et stort pengebeløp som er holdt tilbake, og at tidsperioden som er forløpt, og som ventes å løpe inntil ny utskriving er klar, anses som forholdsvis lang. Rana Gruber er i en vanskelig situasjon finansielt, med lave priser på jernmalm internasjonalt, og kommunens tilbakeholding gjør ikke saken enklere. 

Retten mener også at skattekravet allerede har god sikkerhet, og at kommunen ikke har behov for å holde igjen pengene som garanti. Likviditetsbelastningen på Rana Gruber virker urimelig tyngende med tanke på beløpets størrelse og den tiden som er gått. 



Renter

I tillegg til restbeløpet på 17,121 millioner kroner må kommunen også betale renter på 6 % etter eiendomsskatteloven for perioden 25. september 2015 til 5. oktober 2015, og fram til betaling skal det beregnes renter etter forsinkelsesrenteloven.


Her kan du lese mer om hva striden bunner i: Nekter å la jernmalm takseres som naturgrus, anker saken til lagmannsretten. 



Nøkkelord