Rana Gruber ble behandlet likt som Ofotbanen

Statssekretær Tom-Christer Nilsen (H) forklarer at Rana gruber er behandlet som andre aktører. (Foto: Linda Storholm/Samferdselsdepartementet)
Rana Gruber har trukket seg fra arbeidet med økt aksellast på Dunderlandsbanen fordi det ble for dyrt. - Må betale det samme som andre, sier samferdselsdepartementet.


Rana Gruber har trukket seg fra arbeidet med økt aksellast på Dunderlandsbanen fordi det ble for dyrt. - Må betale det samme som andre, sier samferdselsdepartementet. 

Statssekretær Tom-Christer Nilsen (H) svarer via e-post, og sier at Rana Gruber er behandlet likt med andre aktører i arbeidet med økt aksellast på Dunderlandsbanen. 

- Likebehandling er et viktig prinsipp i forvaltningen. Det er derfor viktig at prinsippene for slik kostnadsdeling er lik for aktørene. Dette er tidligere gjort på Ofotbanen, og en må følge tilsvarende kostnadsdeling på andre banestrekninger. Rana Gruber har fått et tilbud basert på likebehandling, sier Nilsen. 


Stor begeistring

I september ifjor ga Samferdselsdepartementet Jernbaneverket oppdraget med å starte detaljplanlegging for en oppgradering av Nordlandsbanen mellom Gullsmedvik og Ørtfjell fra 24 til 30 tonns aksellast. Nyheten ble presentert av statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på Mo i Rana og skapte stor begeistring. 

Jernbaneverket fikk også fullmakt til å forhandle med Rana Gruber om hvordan kostnadene skulle fordeles i arbeidet. Men fredag kom altså nyheten om at jernmalmselskapet nå avbryter arbeidet med økt akseltrykk. Det er en samlet vurdering som ligger bak avgjørelsen, men administrerende direktør Kjell Sletsjøe trekker spesielt fram kjøreveisavgiften, som er planlagt økt radikalt, som en viktig faktor. Selskapet har regnet ut at avgiften vil koste dem 80 millioner kroner i året når den kommer opp på 15 øre per tonn per kilometer. 
Denne avgiften slår inn uansett om kapasiteten på strekningen faktisk brukes eller ikke. 

Les: Rana Gruber avbryter arbeidet med økt akseltrykk

- Alle priser vedrørende bruk av infrastruktur blir fastsatt i forbindelse med statsbudsjettet i oktober hvert år. Godstransporter med tillatt aksellast over 25 tonn og flytoget har en slik avgift. Denne gjelder aksellast over 25 tonn uavhengig av hva som transporteres. Dersom Dunderlandsbanen oppgraderes til 30 tonn aksellast vil også godstog her måtte følge de samme reglene og betale tilsvarende avgift, forklarer Tom-Christer Nilsen. 


Ikke endelig vedtatt

I år er avgiften på 4,5 øre per tonn per kilometer, og fra Jernbaneverkets side er det foreslått at den skal økes gradvis opp til om lag 15 øre per tonn i 2023. 

- Denne økningen er noe som vil bli vurdert i de neste statsbudsjettene, og er ikke endelig vedtatt, sier Nilsen. 

Avgiften blir i prinsippet satt av Samferdselsdepartementet, men vedtas formelt av Stortinget gjennom statsbudsjettet. Den er lik for alle, uavhengig av hva som fraktes på strekningen. 

- Vi har fra Jernbaneverket fått opplyst at de i hele dialogen med Rana Gruber har orientert om at gruveselskapet må forvente å bidra økonomisk for oppgraderingen på strekning i tråd med den praksisen Jernbaneverket har hatt med andre aktører. 


Må prioriteres i ordinær behandling

At Rana Gruber nå velger å ikke gå videre i forhandlinger om kostnadsfordeling tas til etterretning i departementet. 

- Nå må prioriteringen av denne strekningen vurderes i ordinær prioriteringssammenheng til Nasjonal Transportplan, og i lys av Nordland fylkeskommunes prioriteringer inn mot denne, avslutter Nilsen. 






 

 

Nøkkelord