Rå, kokt, bakt, grillet, tørket eller fritert – Zoe satser stort på tang

Høsting av tang skjer på en bæredyktig grunn for å sikre god gjenvekst. Man må forholde seg til flo og fjære, så arbeidsdagen kan fort bli ganske morsom å planlegge. (Foto: The Northern Company)
Gründer og foredragsholder Zoe Christiansen jobbet egentlig som kunstner. Så ble hun fascinert av noe som fort kan bli en milliardindustri – norsk tang.



Gründer og foredragsholder Zoe Christiansen jobbet egentlig som kunstner. Så ble hun fascinert av noe som har vist seg å kunne bli en milliardindustri – norsk tang.

- Jeg fikk ideen under et kunstprosjekt på Island i 2010, da alt så veldig mørkt ut. Rett etter den økonomiske krisen. Nordkalotten skulle smelte, områder som før fikk være i fred kom i fokus og det var stor holdningsendring blant folk, forteller Christiansen.

Hun møtte mennesker som arbeidet med tang og tare. Så produktene i butikker og satte seg inn i historien bak tang i mat.

- På Island har de holdt tradisjonen i live siden vikingtiden. Jeg kontaktet marinbiologer som kunne fortelle at tangen i Norge var av samme kvalitet som på Island, sier gründeren, som syntes det var utrolig rart at ingen i Norge benyttet seg av den fantastisk råvaren i mat.

Satsingen på tang innebærer et håndverk med respekt for stedet og naturen. Høstingen skjer på en bærekraftig måte, slik at god gjenvekst sikres. (Foto: The Northern Company)
Zoe Christiansen og The Northern Seaweed Company har mottatt støtte fra Innovasjon Norge og skal utvikle produkter som folk ikke har så høy terskel for å kjøpe. Alt fra kosttilskudd til gourmetmat. (Foto: The Northern Company)
Fakta om tang:
  • Tang kaller vi artene som lever fastsittende på steiner i fjæra, mens taren vokser stort sett neddykket, dvs. under laveste lavvannsmerke
  • Lokale arter slik som søl, butare, sukkertare og fingertare har en rekke smak- og bruksvariasjoner og er rike på proteiner, vitaminer og mineraler.
  • Tang og tare smaker godt til både sjømat, kjøttretter og desserter, og kan kombineres med et bredt spekter av smaker som søt, syrlig og krydret.
  • Det er mange måter å servere tang og tare: Rå, kokt, bakt, grillet, tørket eller fritert.
Kilde: www.ntnu.no

Moderat satsning

Zoe Christiansen hadde aldri jobbet med forretning. I det små laget hun en nettbutikk. Solgte små poser med tørket tang, importert fra Island.

- Jeg laget et varemerke uten å helt forstå det, folk tok oss alvorlig. Plutselig var jeg spesialist på mat og tang og ble invitert til konferanser for å holde foredrag, ler kunstneren.

Hun måtte lære seg alt om tang. Det ble så inspirerende og interessant at hun ikke klarte å gi slipp. Motoren var i gang.

- I april for to år siden reiste jeg til Træna for første gang. Jeg var nysgjerrig på Helgelandskysten og havressursene, forteller Christiansen.

Etter et fremtidsrettet foredrag, opphold gjennom Trænas Artist in Residence, fikk gründeren et lite næringstilskudd fra kommunen for å undersøke mulighetene til etablering.

- Nå har vi laget ni arbeidsplasser som driver høsting, tørking, frysing og distribusjon. Sesongen varer fra april til juni, og målet er 20 tonn tang som vi samler inn fra morgen til kveld, smiler hun stolt.

Det er mange måter å servere tang og tare: Rå, kokt, bakt, grillet, tørket eller fritert. For eksempel kan du bruke ferske tang som del av en salat, eller tørket tang for å lage kraft til suppe. (Foto: The Northern Company)
Tang bør bare høstes om vinteren, våren og forsommeren, før sjøen blir for varm. (Foto: The Northern Company)

750.000 fra Innovasjon Norge

10. april kom et svært positivt brev i postkassen. Med 750.000 kroner fra Innovasjon Norge kan Zoe Christiansen og The Northern Seaweed Company etablere seg på Træna, jobbe aktivt med distribuering av tangprodukter og samtidig sørge for en mer stabil sysselsetting av ansatte.

- Det neste store handler om å få interessen for tang enda større. Vi jobber med distribusjon og salg til Tyskland, som er et stort marked. Fungerer det, så har vi sikkerhet, sier gründeren, som også har gitt ut kokeboken "Tang og Tare, et hav av mat".

Tang er fortsatt for spesielt interesserte, og drømmen er at alle som kjøper fisk også kjøper tang.

- At det blir en del av kjøkkenet fra havet, sier Christiansen, som opprinnelig kommer fra Jylland i Danmark.

Se film fra tanghøsting på Træna, nydelige matretter og innovative gründere. 

Nøkkelord