Planlegger for fossilfri stålproduksjon

De svenske konsernene SSAB, LKAB og Vattenfall har sammen satset på Hybrit, med mål om å produsere fossilfritt stål. (Illustrasjon: www.Hybritdevelopment.com)
Stålproduksjon krever mye energi, nå har SSAB, LKAB og Vattenfall gått sammen for å planlegge et unikt pilotanlegg for stålproduksjon uten bruk av fossile energikilder.

Stålproduksjon krever mye energi, nå har SSAB, LKAB og Vattenfall gått sammen for å planlegge et unikt pilotanlegg for stålproduksjon uten bruk av fossile energikilder.

Tradisjonell stålproduksjon bruker kull eller koks som reduksjonsmiddel i prosessen, noe som igjen fører til store CO²-utslipp. Den nye teknologien som er utviklet kalles Hybrit, og i denne prosessen er det hydrogen som tilsettes, noe som fører til utslipp av H²O, også kjent som vann. 

De tre svenske selskapene har gjennomført en forstudie av Hybrit, og går nå videre med planene om å etablere et pilotanlegg i Nord-Sverige som kan produsere verdens første fossilfrie stål. Det er første gang på 1000 år at det er mulig med et så stort teknologiskifte, og nyvinningen vil spare Sverige og verden for store utslipp årlig. Dette initiativet kan alene redusere Sveriges utslipp av CO² med hele 10%, og Finlands med 7%, skriver LKAB i en pressemelding. 

Planlegging og prosjektering av pilotanlegget er beregnet å koste 20 millioner svenske kroner, og de svenske energimyndighetene har sagt at de vil være med og bidra økonomisk.  

- Det er med stor glede vi i dag kan fortelle at vi gir grønt lys for å gå videre med planlegging og prosjektering av et pilotanlegg for fossilfritt stål i Luleå og Malmfälten. Vi håper å kunne ta det første spadetaket allerede før sommeren. I vår begynner vi også å utrede mulighetene for å utvide prosjektet også til Finland, sier Mårten Görnerup, adm.dir. for Hybrit. 

Målet for Hybrit er å kunne ha en helt fossilfri prosess for stålproduksjon innen 2035. I forstudien er det gjort beregninger på gjennomførbarhet og muligheten for å kommersialisere en slik produksjon. Basert på dagens priser på elektrisitet og kull vil et fossilfritt stål koste omkring 20-30% mer enn konvensjonell produksjon. Men, med synkende priser på elektrisitet og økte priser på CO²-utslipp i EUs nye utslippsregler, vil fossilfritt stål i framtiden kunne konkurrere med tradisjonelt stål.

Stålkonsernet SSAB planlegger å minske utslippene også før den nye fossilfrie teknologien er oppe for fullt. Gjennom å bytte ut ovnene ved fabrikkene i Oxelösund, Luleå og Brahestad (Finland) skal utslippene ned med 25%. 

Adm.dir i LKAB, Jan Moström er opptatt av at en fossilfri stålproduksjon må starte allerede i gruva: 

- Vi arbeider nå intensivt med hvordan neste generasjons pelletsverk skal utformes, og hvordan en framtidig elektrifisert og mer automatisert gruve kan designes. Hybrit-prosjektet er en viktig drivkraft for oss, sier LKAB-sjefen.

Nøkkelord