- På Svalbard kan vi lage tørrfisk i en rekordfart

Tone Løvberg har reist rundt i Norge og sett hvordan små steder foredler lokale og unike produkter. Nå ønsker hun fiskemottak og produksjonskjøkken på Svalbard.


Tone Løvberg har reist rundt i Norge og sett hvordan små steder foredler lokale og unike produkter. Nå ønsker hun fiskemottak og produksjonskjøkken på Svalbard.


- På Svalbard har vi ingenting. For her har alle fiskemuligheter vært fredet i alle år, så nå er det det på tide at vi får utnyttet lokale ressurser og råstoffet vi selv sitter på, sier Løvberg, som er utdannet spesialpedagog og yrkeslærer i restaurant- og matfag.

Drømmen er en bærekraftig bedrift på Svalbard, stedet hun elsker. Og etter en barndom blant fiskebrukene på Senja, vet hun hva hun snakker om.

- Det føles så riktig å få dette til. Jeg er så glad i tradisjoner, og jeg ønsker å bruke erfaringer og tradisjoner jeg vokste opp med, sier Løvberg.
 

Stoppet av myndighetene


I over et år har Løvberg sendt brev til Nærings- og fiskeridepartementet, bedt om lovendringer og spurt hva som skal til for å kunne fiske innenfor 12-milssonen rundt Svalbard.

- Åpner de opp for oss, så må de åpne opp for Russland og USA. Det at vi er så mange om Barentshavet, gjør det hele svært vanskelig, sier Løvberg.

Det hun frykter mest, er at store aktører skal innta Svalbard og overkjøre lokale aktører.

- For meg virker det som om departementet er positiv. Nå har de åpnet opp for turistfiske. Og det er også lov til å selge fisk fra båt direkte til bransjen nå, sier Løvberg, som mener hun ser små drypp av endringer som vil kunne muliggjøre drømmen.
 

Større enn et mottak


Løvberg drømmer også om å kunne ta imot elever som behøver ekstra opplæring, og sliter i skolen.

- Det er vanskelig å få seg jobb på Svalbard, og gjennom å skape en egen arbeidsplass, kan jeg også ta imot elever som ikke mestrer videregående opplæring. Gi dem en mulighet for læring gjennom arbeid, sier Løvberg.
Hun ser for seg produksjon av tørrfisk, boknafisk, klippfisk, saltet og røkt fisk, sel og hval.

- I tillegg kan vi lage pølser av Svalbardrein, kjøtt fra fugl og tørkede reinhjerter, sier Løvberg, og legger til at det er så utrolig mye på Svalbard som ikke blir brukt i dag.

- Når vi lager mat, kommer produktene gjerne med fly, sier hun, og legger til at et mottak vil gjøre det tryggere for fiskebåtene som ellers losser fisk under værharde forhold utenfor Bjørnøya.

- Det vil ta bort stor risiko. Da kan heller båtene komme hit, sier hun.
 

Tørrfisk på rekordtid


Løvberg forteller om da hun med en glipp, oppdaget hvor utrolig fort fisken tørket på Svalbard.

- Jeg skulle egentlig lage boknafisk, og da jeg etter tre uker skulle sjekke hvordan det gikk med fisken, var den blitt tørrfisk til min store overraskelse, forteller Løvberg.

Hun er ikke hundre prosent sikker på om kvaliteten på hurtigtørking av tørrfisk er god nok, men skal fortsette å forske på produkter av ulik kvalitet.

- Muligheten for skalldyr og sjødyr er ikke utredet enda, om vi kan bruke lokale råvarer, men hvitfisk er det utrolig mye av, sier Løvberg.

Hun har lenge forsøkt å få kontakt med investeringsvillige aktører, og har nylig fått napp.

- Nå skal prosjektet utredes og jeg er utrolig spent på om mulighetene for denne drømmen ligger her på Svalbard, sier Løvberg.

 


 

 

Nøkkelord