På strategisk vis har Nordnorsk opera og Symfoniorkester blitt en suksess

Taking ownership of the Arctic, creating an overall marketing strategy and doing that with all feelings aboard has become a remarkable international success for the North Norwegian Opera and Symphony Orchestra. (Photo: Yngve Olsen Sæbbe/NOSO)
For NOSO har tatt eierskap til nord, bygget seg selv som en merkevare på arktisk vis. – På den måten har vi differensiert oss fra resten av verden, sier NOSO-direktør Tor Lægreid.


For NOSO har tatt eierskap til nord, bygget seg selv som en merkevare på arktisk vis. – På den måten har vi differensiert oss fra resten av verden, sier NOSO-direktør Tor Lægreid.

Det hele startet med en flokk musikere i Tromsø, en flokk i Bodø, et ikke-demokratisk vedtak fra Trond Giske om å slå sammen flokkene til én og en veldig innovativ orkestermodell som var nøye gjennomtenkt.

- For lille NOSO har en sterk merkevare vært livsviktig for å overleve på lang sikt, og vi har brukt Arktis aktivt, det at vi bor i et unikt område av verden det ikke ville vært mulig å overleve i om det ikke hadde vært for Golfstrømmen. På den måten har vi differensiert oss fra resten av verden, sier direktør Tor Lægreid, han som tok steget og skapte noe mer og større av verdens nordligste orkester.

- Bare se på NIKE, der hele 94 prosent av verdien i selskapet ligger i merkevaren. I Norge har vi som nasjon vært lite opptatt av merkevarer, men heller hatt stor fokus på råvarer og eksport. Bare se på Sverige som har mange store merkevarer, et land som har brukt mye mer tid på merkevarebygging, sier NOSO-direktøren, med bakgrunn fra ulike posisjoner i nordnorsk næringsliv, hvorav mer enn 20 år i SpareBank1, i tillegg til lang fartstid som styreleder og styrerepresentant innen kultursektoren.

NOSO, Nordnorsk Opera og symfoniorkester på konsert, fotoshoot og videoinnspilling på Svalbard. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe)
NOSO, Nordnorsk Opera og symfoniorkester på konsert, fotoshoot og videoinnspilling på Svalbard. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe)

Arktisk lidenskap

Det handler om kultureksport. Å selge den nordnorske væremåten, en unik livsstil og gi det en emosjonell verdi.

- Vi startet ut med svakt omdømme og dårlig publikumsgrunnlag. Vi la alle tanker på bordet og når prosessen var moden, så tok vi hele flokken til Svalbard. For hva er vel mer unikt, hva er vel mer lidenskapelig «arktisk» enn Svalbard? Skulle vi lage ekte arktisk lidenskap, som nettopp musikken er, så måtte vi dit. Vi måtte alle forholde oss til å være i den arktiske regionen og lidenskap, det er helt vesentlig når man lager kunst, forteller direktøren.

Så begynte arbeidet med å sette merkevarebyggingen i bevegelse. Grunnleggende og viktige element var kvalitet, relasjoner og relevans. NOSO skulle definere seg globalt, for et globalt publikum blant andre orkester.

- Vi måtte se på hvordan relasjonene var innad i orkesteret og hvordan den var mot de i salen. Vi måtte finne relevansen for vi skal være noe for noen, folk skal ha lyst til å høre på oss. Så er det dette som alltid er i fokus, publikum. For den reelle arbeidsgiveren sitter i salen, til tross for statlige og fylkeskommunale midler, sier Lægreid.

- Alt handler til syvende og sist om verdier, sier direktør Tor Lægreid i NOSO. (Foto: Christine Karijord)
- Alt handler til syvende og sist om verdier, sier direktør Tor Lægreid i NOSO. (Foto: Christine Karijord)

Kan strategi høres?

Ikke bare handlet strategien om å ta eierskap til det arktiske. Også skoene til hver enkelt musiker skulle skinne, nypusset med en bevissthet mot de som ser fra salen. Hver og en på scenen skulle dra lasset, være seg bevisst på helheten i merkevareprosessen.

- Strategi kan høres. Relasjonen, de kreative relasjonene innad kan man høre. Det er en helt egen friskhet og vi ser det på den internasjonale responsen. Vi har en verdibasert ledelse ned i strukturen, at alle skal med, alle skal bidra og alle lederne har den samme ledertreningen. Budskapet sprer vi gjennom musikerne våre. Vi har gitt de ansatte muligheten til å delta i markedsføringen gjennom fortellingene, sier NOSO-direktøren.

Ved å satse på det personlige, ved å la musikerne vise vei inn og bak scenen så skapes et bånd mellom scene og sal.

- Vi har kurset alle musikerne i digital markedsføring, algoritmer satt de i posisjon og gitt dem verktøy til å ta del i fortellingen om NOSO. Vi bruker youtube, facebook og instagram, og musikerne er ansvarlig for å vise fram orkesterlivet fra innsiden, forteller Lægreid.

 

NOSO Nord-Norsk Opera og symfoniorkester reiste til Svalbard for å bygge bevissthet rundt den arktiske merkevaren. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe)
NOSO Nord-Norsk Opera og symfoniorkester reiste til Svalbard for å bygge bevissthet rundt den arktiske merkevaren. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe)

Stor betydning

Fortellingene betyr mye for NOSOs publikum. Som et reisebrev fra en av turene ut i verden, eller bildene og filmsnuttene som legge på instagramsiden med nesten 3000 følgere.

- Så er det ufravikelige krav om kvalitet i alle ledd. Og slik har vi differensiert oss, noe som har brakt oss ut i verden. Vi kan vel konkludere med «ekte arktisk lidenskap», en vanvittig døråpner, sier Lægreid.

Han forteller om en opplevelse i Tokyo i Japan hvor de testet ut en ny teknologi.

- Dirigenten styrte det hele og hver gang det passet inn med musikken flommet det nordlys ut i salen. Den arktiske dimensjonen, det arktiske utgangspunktet ligger i den globale bevisstheten. Det trekker paralleller til renhet, skattekammer og uoppdagede ressurser og det må vi bli flinkere til å bruke strategisk – vi må bruke Arktis til å differensiere oss i større grad enn råvarer og laks. Vi må bruke Arktis, men med et engasjement innenfra, avslutter NOSO-direktøren.






Nøkkelord