Ofotbanen: Solvik-Olsen venter på svenskene

- Det svenske jernbanenettet fungerer som en "missing link" i det norske jernbanenettet for transporter mellom Nord- og Sør-Norge, men tiltak på norsk side av Ofotbanen vil ikke ha noen kapasitetsøkende effekt før svenskene gjør noe på sin side av grensen, sier samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen. (Foto av Solvik-Olsen: FrP)
- Eventuelle tiltak på norsk side av Ofotbanen nå vil ikke ha kapasitetsøkende effekt, så lenge det ikke gjøres tiltak på svensk side først eller samtidig. Det sier Kjetil Solvik-Olsen.


- Eventuelle tiltak på norsk side nå vil ikke ha kapasitetsøkende effekt, så lenge det ikke gjøres tiltak på svensk side først eller samtidig.

Det sier samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen til High North News, som et svar på invitten fra fire store svenske industrikonsern om bidrag til finansiering av dobbeltspor på Ofotbanen. 

Størst utfordringer i Sverige

- I samarbeid med svenske myndigheter har Jernbaneverket utredet muligheten for utbygging av dobbeltspor på Ofotbanen for å øke kapasiteten.

Jernbanedirektoratet og Trafikverket har en felles forståelse om at kapasitetsutfordringene er størst på svensk side, og disse må løses før det gjøres tiltak på norsk side, sier samferdselsministeren.

Norske tiltak uten effekt nå

- Slik situasjonen er nå vil ikke eventuelle tiltak på norsk side ha kapasitetsøkende effekt, dersom det ikke gjøres tiltak på svensk side først eller samtidig.

Han sier også at dialogen med svenske myndigheter er god, og at dersom man fra svensk side legger opp til kapasitetsøkende tiltak på Malmbanan, vil Norge også vurdere videre utviklingen av banen på norsk side, for å sikre tilstrekkelig kapasitet på banen.

Offentlig-privat samarbeid?

- I 2014 uttalte du at det ligger godt til rette for et offentlig og privatsamarbeid, et OPS-prosjekt der både norske og svenske myndigheter er med, og hvor LKAB går tungt inn på den private siden, og at en annen modell som kan være aktuell er et fellesstatlig norsk/svensk selskap som finansierer byggingen.

Er du fremdeles av denne oppfatningen?

- Ja, det er jeg. Ofotbanen er en forlengelse av Malmbanan for å sikre svensk malmeksport, mens det svenske jernbanenettet fungerer som en "missing link" i det norske jernbanenettet for transporter mellom Nord- og Sør-Norge.

Anleggsbidrag er blitt benyttet

Dette gjør alternative finansieringsløsninger mer aktuelle på Ofotbanen enn andre banestrekninger. Det har, for eksempel, blitt benyttet anleggsbidrag ved gjennomføring av nylig ferdigstilte kapasitetsøkende tiltak.

Ved en eventuell utbygging av nye infrastrukturtiltak vil det være naturlig at man også ser på ulike finansieringsløsninger for utbyggingen.

Konsekvensutredning i NTP

- Jernbaneverket (i Norge) sier de ikke kan planlegge utbygging av noe de ikke har penger til, mens det svenske Trafikverket sier de ikke får penger til noe de ikke har planlagt ferdig. Nå er forkjemperne for dobbeltspor langs hele Ofotbanen er bekymret for at til og med planleggingen stopper helt?

-I Nasjonal transportplan 2018-2029 har vi tatt initiativ til gjennomføring av en konsekvensutredning av strekningen på norsk side, sier samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen.



Nøkkelord