Nytt liv i debatt om selvstendig Grønland

Inuit Ataqatagiits Aqqaluaq B. Egede (øverst) og Partii Naleraqs Hans Enoksen blåser liv i debatten om Grønands løsrivelse fra riksfellesskapet med Dnmark - og Færøyene. (Foto: IA og Wikimedia Commons, Leiff Josefsen).
Nytt initiativ fra ledende opposisjonspolitikere setter fart i selvstendighetsdebatten på Grønland - nok en gang. Tvil, tro og ironi preger avisenes kommentarfelt.


Nytt initiativ fra ledende opposisjonspolitikere setter fart i selvstendighetsdebatten på Grønland - nok en gang. Tvil, tro og ironi preger avisenes kommentarfelt.

To ledende opposisjonspolitikere, politisk ordfører Aqqaluaq B. Egede i Inuit Ataqatigiit og formann i Partii Naleraq, Hans Enoksen, blåser liv i debatten om grønlandsk løsrivelse fra Danmark, og reaksjonene uteblir ikke.

- Vi som bor i landet, med all vår forskjellige kompetanse, kan oppnå målet ved å samarbeide med hverandre, skriver de to i en pressemelding, der de også understreker at det ikke er noen andre som vil hjelpe grønlenderne til selvstendighet. Reaksjonene lar ikke vente på seg.

I avisen Sermitisiaq.ag, som omtalte saken først, flommer nærmest kommentarfeltet over av innlegg for og imot.

Mange hevder at det ikke er mulig, at en befolkning på omkring 50 000 mennesker (når danskene har dratt hjem) har tilstrekkelig kompetanse, og dessuten at det ikke finnes penger til å drive landet hvis de årlige danske overføringene, det såkalt blokktilskuddet, forsvinner.

Men det er også mange som hilser det nye initiativet fra Egede og Enoksen velkommen, som hevder at grønlandsk selvstendighet er uunngåelig og dessuten sterkt ønskelig.

I de siste årene er det blitt slått adskillig kaldt vann i blodet på selvstendighetstilhengere på Grønland.

Fallende oljepriser har utsatt, kanskje til og med umuliggjort, utvinning av mulig olje i landet. Fallende priser og globale kriser innenfor flere deler av gruve- og mineralnæringene har, om ikke stoppet, så i alle fall bremset optimismen om at gruvedrift skulle bli en stor inntektskilde for landet.

Tidligere artikler i High North News om grønlandsk selvstendighet












Debatten om Grønlands selvstendighet fra Danmark  går en ny runde i avisspaltene. (Foto fra norden.org).
Debatten om Grønlands selvstendighet fra Danmark går en ny runde i avisspaltene. (Foto fra norden.org).

Nøkkelord