Nyfrelst søring rett til topps på kommentartoppen 2016

En åpenhjertig bekjennelse fra en nyfrelst søring gikk rett til topps i High North News' "kåring" av årets mest leste kommentar. (Foto: Privat).
De ti mest leste kommentarartiklene i High North News gjennom 2016 viser mangfoldet i nord - på alle måter.
Nyfrelste nordlendinger fra sør, skoleresultater, asylsøkere og flyktninger, kommunesammenslåing og ditto økonomi, regjeringens manglende forståelse av Nord-Norge og ikke minst: Tørrsnapping. De ti mest leste kommentarartiklene i High North News gjennom 2016 viser mangfoldet i nord - på alle måter. 

"Livet nord for polarsirkelen har gjort ting med meg. Jeg har blitt en ihuga væroptimist (jeg har knapt fått et myggstikk i år, takket være vinden!). Treningssenter er byttet ut med fjell og fjord."  Det skrev Edda Falk i kommentaren "En sørings bekjennelse" -   i slutten av august 2016 - den mest leste kommentaren av alle som ble presentert i High North News gjennom året. 

Under spørsmålet: "Lønn som fortjent?" konstaterte Kriss Rokkan Iversen, (i mars) at "Det er et tankevekkende paradoks at en verdiskaper som Røst skulle havne under statlig økonomisk kontroll." Iversens kommentar om fordeling, verdiskaping og kommuneøkonomi var den nest mest leste av kommentarene våre i året som gikk. 

Arne O. Holms oppgjør med enkelte nasjonale og internasjonale toppledere, under overskriften "På flukt fra enhver anstendighet" ligger på en god tredjeplass blant våre mest leste kommentarer og meningsbærende artikler i 2016. 

"I ti år har nordiske politikere kjempet for å øke investeringene i nordområdene. Minst like lenge har statsministre, banksjefer og investorer i de samme landene sluset sine midler ut av Norden og inn på skjulte bankkontoer i skatteparadis", skrev HNNs redaktør blant annet - den 20. april.

Redaktør Arne O. står også bak kommentaren på fjerde plass på listen vår: Om skoledramaet i nord: Av og til er selvskudd det beste.

Holm kommenterte de, tilsynelatende, dårlige skoleresultatene i Nord-Norge, sammenlignet med resten av landet. Og han kommenterte kommentarene resultatene hadde avstedkommet, blant annet med følgende kraftsats:

"Men når NHO, i allianse med Sparebanken1, og LO, sjokkeres over tallene, burde de kanskje være like sjokkert over egen innsats. De sitter nemlig med en av nøklene for å flytte det nordnorske skoleverket opp i tetsjiktet".

Under tittelen "Den farlige retorikken" tok Arne O. Holm et oppgjør med agitasjonen i kjølvannet av den såkalte "strømmen av flyktninger og asylsøkere" som kom til Storskog i Finnmark og utfordret vårt menneskesyn og vår vilje til å hjelpe mennesker i nød:

"Min største bekymring er ikke at vi brenner inne med flyktninger, flyktninger som vi forlanger at andre nasjoner skal ta ansvar for, men at fordommene som spres skal brennes fast i sjela vår. At vi til slutt blir så blendet av vår egen egoisme at vi nekter å se nøden som utspiller seg i store deler av verden", skrev Holm blant annet i kommentaren som ble vår femte meste leste.

Kommunesammenslåing, nabokrangel og "splitt og hersk"-mentalitet var tema da Kriss Rokkan Iversen luftet "Fornuft og følelser i kommunesammenslåingens tid" i juni i år.

"For meg er det nærmest uforståelig at Vågan, som én av øyrikets to viktigste vekstmotorer, velger bort muligheten til å skape Lofoten kommune – og slik styrke et merkevarenavn i verdensklasse", skrev Iversen.

Ragni Løkholm Rambergs kommentar "Regjeringen forstår ikke Nord-Norge" kommer på syvende plass av de mest leste kommentarene dette året.

Lederen for byutvikling-, miljø- og transportkomiteen i Tromsø kommune slo fast at: "Regjeringen forstår ikke hvilke enorme muligheter som ligger i denne globale utviklingen. Den forstår ikke Nord-Norge. Den forstår ikke Arktis. Det viser den i all tydelighet gjennom sin politikk, herunder særlig skattepolitikken".

"Uansett hvordan vi snur og vender på det, uansett hva vi mener om det meste av matproduksjon i Norge generelt og laks spesielt, så finnes det en felles konklusjon; Laks er sunt og laks er godt".

Det skrev Marit Rein, kommunikasjonsrådgiver i Norges sjømatråd og tidligere redaktør i avisa Nordlys, i en kommentar med tittelen "Har du mistet troen på laksen?" i september. En god 8 plass på kommentarlisten.



"Spøkelsene er ikke nye selv om de dukker opp i et nytt hode" slo redaktør Arne O. Holm fast i et oppgjør med journalist Kjetil Stormark og hans påstander om at "et betydelig mindretall i Øst-Finnmark har en høy lojalitet til og sympati for Russland". 

"Enhver debatt om nordområdene, enten den handler om sikkerhetspolitikk eller ressurser, både begynner og slutter med menneskene som bor i nord", og "Den innsatsen som legges for dagen i nord er det motsatte av nasjonal illojalitet", skrev Holm i High North News i februar. Nummer 9.

"Jeg har vært mye rart i mitt liv, men aldri en tørrsnapper", påsto NHO-direktør Christian Chramer den 5. desember, og gjenga en kulturopplysende samtale mellom seg selv og sine to sønner - over tema som høflighet, uhøflighet, snapping eller ikke snapping, eller selve meningen med snappet?

"Er du en tørrsnapper?" var Chramers spørsmål til leserne, og det belønnes med tiende plass i vår kommentarkåring 2016.







Nøkkelord