Ny tidsfrist for såkornfondet i nord

Trade Minister Monica Mæland in a meeting with representatives from Norwegian export businesses last year. Today she and Fisheries Minister Per Sandberg invite the seafood industry to a meeting in Oslo. (Photo: Ministry of Trade, Industry and Fisheries)
Fristen for å fylle opp det nye, nordnorske såkornfondet er utvidet til 23. mars neste år. Per dags dato er det hentet inn 22,5 av planlagte 150 millioner private kroner.



Fristen for å fylle opp det nye, nordnorske såkornfondet er utvidet til 23. mars neste år. Per dags dato er det hentet inn 22,5 av planlagte 150 millioner private kroner.

Det er Karl Johan Jakola, ansvarlig partner i forvaltningsselskapet Norinnova Forvaltning AS, som forteller dette til High North News.

Norinnova Forvaltning er ett av de to forvaltningsselskapene Innovasjon Norge valgte ut til å styre de planlagte fondene, som skulle forvalte til sammen 300 statlige millioner - gitt at de klarte å samle inn tilsvarende sum fra private investorer.

Så langt har dette arbeidet ikke vært noen suksess.

- Vi har fått tegnet 22,5 per dato, forteller Jakola, og legger til at fristen, som opprinnelig gikk ut 1. november, nå er forlenget til 23.mars neste år. 

Regner med to før nyttår

- Hvordan vurderer dere mulighetene, eller utsiktene,  for at det skal bli lettere å hente inn kapital med en utvidet frist?

- Vi regner med å kunne vise til to avtalte realiseringer før utgangen av dette året, og sammen med Nærings- og fiskeridepartementet vurdere om det finnes andre løsninger. Det innebærer avtale om å selge seg ut av to porteføljeselskap, som skal nedbetalte deler av ansvarlige lån til Innovasjon Norge og aksjonærer, samt at det viser mulig avkastning og resultater av investeringer, forteller Jakola. 

- Hva oppfatter dere er den store bøygen – hvorfor holder de private investorene igjen?

De store uteblir

- Med unntak av av Norinnova Technology Transfer, har vi ikke fått med noen større institusjonelle investorer - som var med i Norinnova Invest. Da snakker jeg om banker og oljeselskap, slik som man har klart i Sør- Norge.

De andre private investorene stiller spørsmål om dette, og mener også at slike investorer må ta del i dette samfunnsansvaret. Mange av dem som har litt kapital tilgjengelig, som innenfor oppdrett og eiendom, fokuserer mer på sin kjerneaktivitet, og synes man må binde penger for lenge - i en ikke likvid aksje, sier Karl Johan Jakola.

Uaktuelt for Sparebank1

Konserndirektør Petter Høiseth i Sparebank1 Nord-Norge har tidligere sagt at det er helt uaktuelt for banken å investere i det nye fondet. Han hevder at slike fond er utenfor bankens kjerneområde, og peker på at banken har tapt store summer på tilsvarende investeringer tidligere.

Kriterier for tildeling

Innovasjon Norge har stilt ulike krav til miljøene som skal forvalte de halvstatlige såkornfondene. I tillegg er det listet opp en lang rekke mål og delmål for etableringen av slike fond.

Det er tre kriterier som er avgjørende for vurderingen: (a) Erfaring, ekspertise og nettverk, (b) gjennomføringsevne, og (c) evne til å innhente kapital. Disse tre kriteriene skal vektlegges med henholdsvis 45 %, 20 % og 35 % ved tildeling.

Vekst og kompetanse

I hovedmålsettingen for fondene heter det at:

"Det langsiktige målet med den landsdekkende såkornkapitalordningen er å støtte etablering av innovative, internasjonalt konkurransedyktige vekstforetak i tidlig fase i hele landet og dermed skape vekst og kompetansebaserte arbeidsplasser".

Det er i tillegg ramset opp åtte ulike delmål for etableringen av, og virksomheten til, forvalterne av fondet.

Mest mulig privat

Det skal, blant annet, oppnås høyest mulig avkastning, det skal utløses mest mulig privat kapital, det utvikles levedyktige rådgivningsmiljøer, småbedrifter skal tilføres kapital kombinert med aktivt eierskap og nyttig nettverk og dessuten skal forvalteren utvikle et godt nettverk mot private medinvestorer.

Den 8. desember i 2015 avgjorde Innovasjon Norge at Sarsia Sees Management AS (Bergen) og Norinnova Forvaltning AS (Tromsø) skulle forvalte de 300 statlige millionene.

En løpende dialog

Ifølge Innovasjon Norge er det nå "en løpende dialog mellom management miljø og Innovasjon Norge om muligheten for å reise den private kapitalen og endelig frist for å levere på mandatet". 

Pressekontakt i Innovasjon Norge, Bernt Ellingsen, sier til High North News at de ikke vil kommentere situasjonen for kapitalinnhentingen så lenge dialogen med Norinnova pågår.



Karl Johan Jakola i Norinnova  har fått forlenget tidsfrist for å fylle opp såkornfondet. Og han venter to nye avklaringer før nyttår. (Foto: Norinnova).
Karl Johan Jakola i Norinnova har fått forlenget tidsfrist for å fylle opp såkornfondet. Og han venter to nye avklaringer før nyttår. (Foto: Norinnova).

Nøkkelord