- Ny kvoteordning er nødvendig distriktspolitikk

Fiskeriminister Per Sandberg møtte en fullsatt sal i Svolvær da han inviterte til innspillsmøte om den nye kvoteordningen for fiskeriene. (Foto: Arne F. Finne).
- Endringene i kvotesystemet er nødvendig distrikts- og kystpolitikk, sier fiskeriminister Per Sandberg.


- Endringene i kvotesystemet er nødvendig distrikts- og kystpolitikk, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Fiskeriministeren reiser landet rundt og ber om innspill til endringene i kvotesystemet for fiskeriene, de ulike fartøytypene, hvordan det hele skal struktureres for at det, som Sandberg selv sier, skal bli en helhetlig pakke.


Alt henger sammen med alt

- Det er ikke slik at en del av kvotesystemet blir viktigere enn en annen, her henger alt i hop, og jeg må presentere en hel pakke for Stortinget.

Forleden var Sandberg i Svolvær i Lofoten for å få innspill, og innspill fikk han fra en fullsatt sal.

- Men hva blir det vanskeligste å få på plass i et nytt kvotesystem, slik du ser det etter et slikt møte?


Ut- og innleie av kvoter

- Som sagt, her henger ting sammen. Vi har ressursrentespørsmålet som er sentralt, og som er avhengig av at vi får til alle de andre endringene. Også strukturkvotene henger sammen med ressursrentespørsmålet, det samme gjør spørsmålet om ut- og innleie av kvoter.

Men vi hørte jo her i Svolvær at det er mange spørsmål omkring strukturering i fartøygruppen under 11 meter, men ut fra møtet her er jeg faktisk optimist. Man ser at noe må gjøres.

Og strukturering av fartøygruppen under 11 meter innebærer ikke nødvendigvis totalstrukturering av hele fiskeflåten, men jeg tror de fleste ser at det må gjøres justeringer for denne gruppen.


Vil styrke distriktspolitikken

Den bratteste motbakken blir sannsynligvis strukturkvotene, hvis ikke helheten går tilbake til de respektive fartøygruppene, sier Sandberg.

- Eidesenutvalget, som har levert forslagene til nytt kvotesystem, sier selv at overgangen til fisketillatelser, kvoteutvekslinger, ekstrakvoteordninger etc. vil svekke noe av den distriktspolitiske dimensjonen ved hele kvotesystemet. Er det en oppfatning du deler?

- Nei – tvert imot! Jeg er totalt uenig, og det er kanskje noe av det viktigste budskapet jeg har på mine reiser rundt om. Hvis man skal skru klokka tilbake, eller holde seg med på stedet hvil og fremstå som museumsvoktere, så skal vi ikke røre på noe.

Men all erfaring viser at det er i de periodene der distriktene IKKE får ta del i utviklingen, da stopper det opp. Da får man nedleggelser og fraflytting.


Må tegne et positivt bilde

Sandbergs ønskeliste

Etter planen skal fiskeriministeren legge frem sitt forslag for Stortinget omkring det kommende årsskiftet, slik at det vil bli mulig for Stortinget å vedta det nye kvotesystemet i løpet av vårsesjonen.

Hvis fiskeriminister Per Sandberg får det som han vil, skal et enklere kvotesystem handle om innføring av fisketillatelser, som skal erstatte dagens deltageradgang og konsesjoner.

Han vil innføre faste kvoteandeler som går direkte til fartøyene, og at disse kvotene skal vises i fisketillatelsene.

Han vil innføre en ekstrakvoteordning, som erstatning for dagens ulike ordninger som kvotebonus ved levendelagring, ferskfisk-kvoteordninger, kystfiskekvoter og distriktskvoter. Ekstrakvoten skal være en fast prosentsats av totalkvotene.

Rekruttering skal skje gjennom rettede tiltak heller enn gjennom tildeling av fisketillatelser, og Sandberg ønsker seg en kvoteutvekslingsordning. Man skal kunne leie ut deler av et fartøys kvoter innenfor kvoteåret.

Endelig ønsker fiskeriministeren seg en markedsplass for denne kvoteutvekslingen – en fleksibel, åpen, gjennomsiktig og effektiv markedsplass der inn- og utleie av kvoter kan foregå hele året. Enkle transaksjoner mellom båtene, f.eks. via en ny app.

Og hvis vi kan se på Nord-Norge som et distrikt, et lite øyeblikk, så er det altså ingen region det går så bra i som her. Det er helt utrolig så godt det går i Nordland, Troms og Finnmark.

- Rent bortsett fra at befolkningstallet synker?

- Ja, og det er noe vi må gjør noe med. Men det er innlysende at da må man tegne bildet av at her er det en positiv utvikling, man må fortelle at det skal investeres 500-700 milliarder kroner i det tre nordligste fylkene frem til 2025.

Næringslivet har et kjempeproblem fordi de klarer ikke å rekruttere arbeidsfolk, og det er der vi må sette inn støtet.


Produktutviklingen må styrkes

- Men dette krever at man har stabile og helårlige arbeidsplasser – også innenfor sjømatnæringen?

- Vi greier jo ikke å få til det over alt, men totaliteten er jo at vi utvider fangståret med det som målsetting. Vi må fangste mer og lande alt som høstes – og ikke minst drive en profesjonell produktutvikling.

Det er viktig at markedene ikke bare tiltrekkes av råstoffene våre, men også av produktene. Det jeg ser når jeg er ute og reiser er at markedene skriker etter produktutvikling, og der må vi i langt større grad utvikle oss, sier fiskeriminister Per Sandberg.





Nøkkelord