Ny fiskeapp - færre redskaper på ville veier

Med appen Fiskinfo kan fiskerne rapportere raskt og enkelt med noen tastetrykk hver gang de setter ut redskaper eller må varsle om at de har mistet noe. (Foto: Skjermdump/SINTEF)
En ny telefonapp gjør det enkelt for fiskerne å rapportere om fiskeredskapene de bruker eller mister i havet.


En ny telefonapp gjør det enkelt for fiskerne å rapportere om fiskeredskapene de bruker eller mister i havet.


- Fiskere er lovpålagt inn- og utrapportering, og dette er en digitaliseringsaksjon som skal gjøre det lettere å melde i fra, sier seniorforsker og apputvikler Ståle Walderhaug i SINTEF.

 Fiskeren har appen på sin egen telefon, og gjør innmeldingen med et tastetrykk heller enn å ta telefonen til kystvaktstasjonen på Sortland.

FiskInfo er ment for å lette arbeid med planlegging og gjennomføring av fiske, men må ikke brukes til navigering. (Foto: Skjermdump/Barentswatch)

Bedre oversikt

Tapte fiskeredskaper som garn og teiner har lenge vært et stort miljøproblem. Derfor har SINTEF i samarbeid med BarentsWatch, Kystvaktsentralen og Fiskeridirektoratet utviklet en app som skal gjøre det enkelt for fiskere å rapportere hvor man setter ut fiskeredskaper, når man henter dem og om de går tapt.

- Resultatet vil forhåpentligvis føre til en langt bedre oversikt over hvor det til enhver tid finnes fiskeredskaper, samt at langt færre gjenstander havner på ville veier, sier Walderhaug.

Selv om fiskere rapporterer via appen, må meldingen godkjennes. Får kystvaktstasjonen en melding om «garn mistet i Tromsø sentrum, blir ikke denne godkjent som eksempel.

- Når de mottar melding på Sortland må de godkjenne rapporteringen, og alt vil gå mye raskere enn før. Særlig under travle perioder som lofotfisket, sier forskeren.

Resultatet etter bruk av Fiskinfo vil forhåpentligvis føre til en langt bedre oversikt over hvor det til enhver tid finnes fiskeredskaper, samt at langt færre gjenstander havner på ville veier. (Foto: Skjermdump/BarentsWatch)
Enkel i bruk

Appen Fiskinfo er per i dag kun tilpasset Andriod, men vil også bli tilgjengelig for Iphone.

- Tapte fiskeredskap kan skade både fisk, andre redskaper og ikke minst miljøet. I tillegg har Kystvaktsentralen lenge slitt med mangelfull rapportering, sier Walderhaug.

En av grunnene er tidsbruk, at det har vært alt for tidkrevende for fiskere å rapportere.

- Vi har derfor fokusert på at appen skal gjøre det enkles mulig å få oversikt og å gi fra seg informasjon. Før måtte fiskere ringe og gi beskjed «nå har jeg fått opp garnet», og det har vært for tungvint, sier seniorforskeren.

Med Fiskinfo kan fiskere raskt og enkelt rapportere, og appen, den har ifølge Walderhaug blitt godt mottatt.

- Vi kan allerede se resultater, fiskere har tilgang til mer komplett, pålitelig og oppdatert informasjon og alle dataene som samles inn kan brukes til beslutningsstøtte og i analyser, sier app-utvikleren.

 




Nøkkelord