Nussir går i strupen på mineraldirektoratet

Hvor mange kubikkmeter eller tonn har Nussir planlagt å ta ut fra kobbergruven i Kvalsund? Direktoratet for mineralforvaltning er ikke sikker. Nussirdirektør Øystein Rushfeldt er langtfra imponert over direktoratets evne til å lese egne tabeller. (Foto: Nussir og Linda Storholm).
"Grove feilslutninger, feiltolkning av egne tall og tabeller, forstemmende feilkoblinger". Gruveselskapet Nussir med kraftig kritikk av DMF.


"Grove feilslutninger, feiltolkning av egne tall og tabeller, forstemmende feilkoblinger". Gruveselskapet Nussir er opprørt over DMF.

"Mineraldirektoratet har lest sitt eget skjema feil og blandet sammen kubikkmeter og tonn".

Det skriver Nussir ASA i sitt tilsvar til, og gjennomgang av Direktoratet for miljøforvaltnings (DMF) faglige innspill til departementet. 


Snubler i egne tall


DMF har sendt sine faglige innspill til Nærings- og fiskeridepartementet angående gruveselskapet Nussirs søknad om driftskonsesjon for kobberforekomsten i Kvalsund. Nussir har lest innspillene, og er ikke imponert.

Det er særlig i sin gjennomgang og vurdering av forventet eller planlagt produksjonsmengde at DMF har snublet i sine egne tall og kolonner, ifølge Nussir.

Direktoratet hevder i brevet at det har vært inkonsekvens i gruveselskapets fremstilling av kobberressursen og planlagt årlige uttak underveis i hele prosessen frem mot søknaden. 


Blander tonn og kubikkmeter 

"I søknadskjema for driftskonsesjon datert 06.05.2016 oppgis det en årlig produksjon på 550.000 tonn og et totalt uttak på 25 Mt (millioner tonn – red. anm.) råmalm. Det er en fotnote i søknaden der ressursen beskrives å kunne være så stor som 70 Mt uten at det spesifiseres nærmere hvorfor denne fotnoten er medtatt. Siste versjon av forslag til driftsplan oppgir total ressurs til å være ca. 64 Mt og et årlig uttak på ca. 2 millioner tonn råmalm", skriver direktoratet blant annet. 


Grov feilslutning 

I Nussirs tilsvar hudfletter selskapet Mineraldirektoratet:

"Her gjør Direktoratet en grov feilslutning. Det er ikke endret noe på årlig produksjon. Nussir ASA finner det forstemmende og meget bemerkelsesverdig at DMF over flere avsnitt sverter tiltakshaver (søkeren – red. anm.) basert på det de her hevder å være et avvik mellom omsøkt tonnasje og aktuell produksjonstonnasje. Mineraldirektoratet har lest sitt eget skjema feil og blandet sammen kubikkmeter og tonn".

I brevet gjengir Nussir den aktuelle tabellen, der det tydelig står at direktoratet etterspør kubikkmeter, ikke tonn.

Krever tilbakekalling 

Kobbergruveselskapet krever at Direktoratet for mineralforvaltning trekker tilbake alle slutningen som er knyttet til den påståtte feilen, og kaller det hele oppsiktsvekkende.

"Det står veldig tydelig i skjemaet «Forventet årlig uttak (m3)». Altså etterspør ikke DMF i sitt eget skjema tonn, men kubikkmeter. Gitt en egenvekt rundt 2,73 tonn per m3, så gir det en forventet årlig tonnasje på 1,5 millioner tonn. Dette er en forventet oppstartstonnasje og det er planlagt å øke denne til ca. 2 millioner tonn over tid.

I tillegg er anslått totalvolum på 25 millioner m3 (og ikke tonn som DMF snakker om), noe som gir ca. 68 millioner tonn anslått totalvolum da søknaden ble levert 6. mai 2016.

At et organ som Mineraldirektoratet gjør feilkobling på et for bransjen så elementært tema som kubikk og tonn er oppsiktsvekkende og vi imøteser at Direktoratet trekker alle sine slutninger knyttet til feilen", skriver Nussir.



Direktør Randi Skirstad Grini i Direktoratet for mineralforvaltning. (Foto: DMF).
Direktør Randi Skirstad Grini i Direktoratet for mineralforvaltning. (Foto: DMF).

DMF erkjenner feil, fastholder vurderingene

High North News har forelagt Nussirs anmerkninger for Direktoratet for mineralforvaltning. Direktør i DMF, Randi Skirstad Grini, skriver følgende i en epost:

Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF) er statens sentrale fagetat for forvaltning og utnyttelse av mineralressursene i Norge og på Svalbard. DMF skal bidra til størst mulig samlet verdiskaping basert på en forsvarlig og bærekraftig utvinning og bearbeiding av mineraler. I dette følger et ansvar for å vurdere om de enkelte prosjektene oppfyller minerallovens krav. Søker plikter å dokumentere dette i søknad om driftskonsesjon.


DMF stiller seg positiv til utvinning av Repparfjord kobberforekomst. Dette fremkommer av våre høringsuttalelser til kommunen i planprosessen, og ved tildeling av utvinningsrett for statens mineraler.

DMF har gjennomgått søknad om driftskonsesjon fra Nussir ASA, og sendt denne ut for offentlig høring. Som følge av at Sametinget har gått imot prosjektet, er søknaden oversendt Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) for videre behandling. DMF har på forespørsel gitt faglige råd til NFD, og har blant annet gjort oppmerksom på forhold i søknaden som DMF mener er uklare.

Nussir ASA påpeker en feil i DMFs dokument når det gjelder fremstilling av planlagt årlig produksjon av råmalm og endringer underveis, hvor m3 og tonn er forvekslet. DMF erkjenner at det er feil i dokumentet på dette punktet, men dette har ikke hatt innvirkning på våre vurderinger og konklusjoner.

Nussir ASA har utarbeidet 5 versjoner av driftsplanen før den kunne anses som komplett for høring.

I søknadsskjemaet har Nussir ASA oppgitt en årlig produksjon på 550 000 m3, mens det i første versjon av driftsplanen som ble innsendt samtidig er oppgitt en årlig produksjon på ca. 1 mill. tonn.

Planlagt årlig uttak er deretter økt til ca. 2 mill. tonn i versjon 2 av driftsplanen. Dette er lagt til grunn i DMFs vurdering. Inputparameterne som ligger til grunn for planlagte produksjonsmål er kun beskrevet i versjon 1 av driftsplanen, og det kommer ikke frem om disse er oppdatert i henhold til oppjusterte produksjonsmål i senere versjoner av driftsplanen. Dette er påpekt av DMF i våre faglige råd til NFD.



Nøkkelord