Norvoll om statsbudsjettet: - Dramatisk for næringslivet i nord

- Nordland taper med denne omleggingen altså mer penger enn vi har redusert i ferge- og hurtigbåtkartet, sier Norvoll om forslagene i statsbudsjettet for 2018. (Arkivfoto: Christine Karijord)
- Hva vil regjeringen egentlig med Nord-Norge? Det er det overordnede spørsmålet etter at forslaget til statsbudsjett for 2018 er framlagt, sier Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland (Ap).

 

- Hva vil regjeringen egentlig med Nord-Norge? Det er det overordnede spørsmålet etter at forslaget til statsbudsjett for 2018 er framlagt, sier Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland (Ap).

Fylkesrådslederen sier det er dramatisk for næringslivet i Nordland at regjeringen vil fjerne nærmere 50 millioner kroner for å utvikle nye arbeidsplasser.

- Ikke minst når vi vet at det har vært kuttet store summer til fylkene helt siden 2015, sier han.

- Næringslivet går godt i Nordland, det er nettopp derfor regjeringen må tørre å satse videre sammen med oss som fremtidsregion. Med dette forslaget vil regjeringen sette utviklingen i nord mer i revers enn noe annet, mener fylkesrådslederen.

Han mener det er tydelig at regjeringen ikke deler fylkespolitikernes ambisjon om å utvikle nye arbeidsplasser knyttet til naturressursene i landsdelen.

Han ser likevel et lysglimt i statsbudsjettet. Nemlig forslaget om at den differensierte arbeidsgiveravgiften for transport- og energibedrifter gjeninnføres. 

- Det har vi arbeidet lenge med. Regjeringen skal ha skryt for at de har prioritert dette, sier Norvoll.

Veksten til de norske fylkeskommunene tror han imidlertid vil bli svak i året som kommer, og han tror Nordland vil rammes hardere enn mange av de andre fylkene.

- Regjeringens forslag går utover hvor mye penger som kan bevilges til skoler, hurtigbåter og ferger, konkluderer han.

Fylkesrådslederen mener også universitetene i den nordnorske landsdelen burde fått mer, og da først og fremst utviklingsmidler til videre løft.

- Vi må ikke bare snakke om nordområdene og havet. Universitetene i nord må gis reelle midler til videre utvikling, sier han i en uttalelse.





Nøkkelord