Norske og russiske redningsaktører møtes i Kirkenes

Are we prepared to handle a situation where hundreds of people may be at risk in Arctic waters? That is one of the key issues at the conference. This image shows one of the Hurtigruten ships during a voyage along the Northwest passage. (Illustration: Hurtigruten)
De norske representantene er i klart flertall når norske og russiske redningsaktører i neste uke møtes i Kirkenes for å øve.


De norske representantene er i flertall når norske og russiske redningsaktører i neste uke møtes i Kirkenes for å øve.

Av 80 påmeldte er det 70 norske deltagere, og en russisk delegasjon på ti, som skal samles til søk- og redningskonferansen som går av stabelen 5 til 8.mars. I løpet av konferansen skal det blant annet gjennomføres en såkalt "bordøvelse" på en tenkt ulykke i arktiske farvann.

Cruisetrafikken i Arktis er økende, og blant annet planlegger Hurtigruten ASA å tilby ekspedisjonscruise fra Tromsø via Murmansk til Frans Josef Land og Svalbard i løpet av de nærmeste årene.

Les også: Hurtigruten goes to Russia 

Det er Hovedredningssentralen Nord-Norge er planleggingsansvarlig for konferansen.

Fra norsk side deltar redningsaktører fra både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Medlemmer av redningsledelsen ved Hovedredningssentralene, samt representanter fra både 330 og 333-skvadronen, Kystvakten, Redningsselskapet, Kystverket, Avinor, Luftambulansen, Forsvarets Operative Hovedkvarter, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Hovedredningssentralen Sør-Norge er blant de som skal delta.

Politiet, Sivilforsvaret, beredskapsansvarlige i ulike kommuner og fylker, samt akuttmedisinsk helsepersonell og representanter for cruiseindustrien skal også deltar. 

Fra russisk side deltar representanter fra blant annet sjøredningssentralen i Murmansk, ansvarlige for å takle oljeutslipp og miljøforurensing, representanter fra Nordflåtens søk- og redningsavdeling, og flyredningssentralen i St. Petersburg.

- Selv om forholdet mellom Norge og Russland på politisk nivå til tider kan være anstrengt, fortsetter det årelange og gode samarbeidet om søk- og redningsaksjoner i Barentshavet på norsk og russisk side, sier avdelingsdirektør Bent Ove Jamtli i Hovedredningssentralen Nord-Norge i en pressemelding.

HNN har spurt om årsaken til at den russiske deltagelsen er så lav, sammenlignet med den norske, men har så langt ikke fått svar fra hovedredningssentralen.

Onsdag 7. mars skal øvingsledelsen planlegge og bli enige om en protokoll for den store og årlige rednings- og oljevernøvelsen Øvelse Barents, som skal gjennomføres i ytre Varangerfjord 30 mai i år, opplyser HRS NN.




Nøkkelord