Norsk selskap med verdensnyhet på dronekonferanse

Svein Even Blakstad er produksjonssjef i Griff Aviation AS. Selskapet, som bare har drøye to år bak seg, slapp store nyheter på den nasjonale dronekonferansen. (Foto: Hege Eilertsen)
- Hvis man har et genuint ønske om å skape noe helt nytt, må man starte på scratch og velge et annet spor enn de andre. Det er presis hva vi har gjort, sier produksjonssjef Svein Even Blakstad i Griff Aviation AS.

- Hvis man har et genuint ønske om å skape noe helt nytt, må man starte fra scratch og velge et annet spor enn de andre. Det er presis hva vi har gjort, sier produksjonssjef Svein Even Blakstad i Griff Aviation AS. 

På den nasjonale dronekonferansen i Bodø i går lanserte selskapet, med base i Sykkylven i Møre og Romsdal, verdensnyheten Griff 135. 

Dronen, som anslagsvis er rundt to meter lang og smal, kan med enkelhet transporteres nær sagt til en hvilken som helst lokasjon, for å utføre løfteoppdrag. Det er nesten bare å skyve den inn i et bagasjerom, om så er.

Størrelsen til tross har den en betydelig kapasitet:

– Den kan best beskrives som en droneversjon av en traktor, sier produksjonssjef Svein Even Blakstad etter avdukingen foran rundt 150-200 konferansedeltagere.


– En revolusjon 

– Produktet vårt er å regne som en revolusjon. Griff 135 er den sterkeste og første helmetallsdronen i verden som er bygget i tråd med retningslinjene til kommersiell luftfart. Det er vi stolte over, sier han og skryter av teamet som helt frem til lanseringen har jobbet natt og dag for å kunne vise frem resultatet

Selskapet Blakstad jobber for har ingen lang forhistorie. Det er bare drøye to år siden det ble grunnlagt, nærmere bestemt i desember 2015 – av Leif Johan Holand. 

Ambisjonene er det imidlertid lite å utsette på i selskapet som utvikler droner for det profesjonelle markedet. 

I arbeidet med å utvikle Griff 135 er det lagt store ressurser ned i alt fra design til prosjektering og ytelse.

Flerbruksdronen Griff 135, som kan løfte 30 kilo, får om noen få måneder en storebror som kan løfte 150 kilo. (Foto: Griff Aviation AS)
Flerbruksdronen Griff 135, som kan løfte 30 kilo, får om noen få måneder en storebror som kan løfte 150 kilo. (Foto: Griff Aviation AS)

Større modell underveis 

- Det er en flerbruksdrone, eller "luftas traktor" som vi sier i Sykkylven. Man kan sette på den utstyr til alt fra å spraye åkere til å flytte utstyr for sivilforsvaret eller militæret. Bruksområdene er utrolig mange. Trenger noe å flyttes så kan vi gjøre det, sier Blakstad og forteller at Griff 135 kan løfte 30 kilo - og med den nyttelasten kan dronen være i luften i 45 minutter. 

En enda større modell vil komme senere i år, mot vårparten eller høsten. 

- Den har fått navnet Griff 150. Den vil ha en nyttelast på 150 kilo, og forhåpentligvis en flytid på godt over 20 minutter, sier produksjonssjefen.

Når High North News spør hvordan selskapet er finansiert forteller Blakstad at Griff Aviation AS har en norsk investor. Produksjonssjefen ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på hvem eller hvilket selskap vedkommende presenterer.

- Hvor ser dere for dere at hovedtyngden av kundene ligger?

- Vi vet at landbruk kommer til å bli veldig, veldig stort. Ikke i Norge, men i utlandet. Dessuten er det redning og søk, politi, sivilforsvaret og Forsvaret, pluss havnæringen, sier han.

Per i dag er det femten ansatte som jobber ved hovedkontoret til selskapet i Sykkylven.


Nøkkelord