Amerikansk toppinvestor får årets nordområdepris

Scott Minerd og Anu Fredriksson
Scott Minerd was awarded the High North Hero 2017 award, presented to him by chair of the committee Anu Fredrikson (Photo: Hege Eilertsen)
Amerikanske Scott Minerd, som er en av verdens mest innflytelsesrike investorer, ble i dag tildelt High North Hero-prisen for sin innsats for å fremme verdiskaping i nordområdene.


Amerikanske Scott Minerd, som er en av verdens mest innflytelsesrike investorer, ble i dag tildelt High North Hero-prisen for sin innsats for å fremme verdiskaping i nordområdene. 

- Tusen takk for den varme velkomsten og de gode ordene, uttaler Minerd etter at juryleder Anu Fredrikson (direktør ved Arctic Economic Councils (AEC) sekretariat i Tromsø) har slått fast at amerikaneren er en av dem som ikke bare snakker om å investere i Arktis, men som faktisk gjør det.

- Dette er en av de største utmerkelsene jeg har fått, sier han takknemlig.

Toppinvestoren, som tok imot prisen under High North Dialogue-konferansen i Bodø i dag, har de siste årene markert seg som en pådriver for å fremme langsiktige investeringer i infrastrukturprosjekter i nord.

I takketalen manet han til at flere - og særlig de som ikke kjenner Arktis fra før - må skue mot nordområdene.


- Må unngå at Arktis svekkes

- Tør jeg å si at Arktis har blitt mitt andre hjem? Vårt mål nå er å sette kursen mot framtida, sier han - før han oppfordrer også andre arktiske aktører til å utvise mer mot og entusiasme.

- Her i nord utgjør de dype røttene for samarbeid mellom de åtte arktiske statene et kraftfullt eksempel.

- Vi må ikke tillate at de som ikke forstår Arktis får sette en agenda som svekker den vellykkede utviklingen i regionen, eller at de mange mulighetene som finnes i nord undergraves, sier han.  


Har laget investeringsguide

Minerd har også jobbet tett med Ap-leder Jonas Gahr Støre, og en rekke andre eksperter i utformingen av Arctic Investment Protocol. Sistnevnte er et sett med retningslinjer for ansvarlig investering i Arktis, som ble lansert under fjorårets World Economic Forum i Davos.

Målet med investeringsguiden er å sikre at økonomisk aktivitet i nordområdene ikke skal gå på bekostning av miljø, lokalsamfunn og urbefolkning.

High North Hero-prisen ble for første gang delt ut i fjor. Da gikk den til Finlands tidligere statsminister Paavo Lipponen, som High North News hadde et lengre intervju med i går.

Når 2017-prisen nå går til Scott Minerd er det fordi juryen ønsker å anerkjenne den amerikanske investorens bidrag til økonomisk vekst i nordområdene.


Stort behov for infrastruktur

Minerd er sjefinvestor for investeringselskapet Guggenheim Partners, og har ansvar for en portefølje verdt over 260 milliarder amerikanske dollar.

Allerede som 37-åring hadde amerikaneren tjent nok på Wall Street til å pensjonere seg for godt, men pensjonisttilværelsen ble for kjedelig. Noen år senere var derfor Minerd med på å starte det suksessrike selskapet Guggenheim Partners, som i dag har 2500 ansatte i 22 byer i USA, Europa og Asia.

Ifølge juryen er det særlig gjennom rollen som Global Chief Investment Officer i Guggenheim Partners at Minerd de siste årene har vist et stort engasjement for nordområdene. Selskapet har blant annet kartlagt behovet for investeringer i infrastruktur i områdene nord for polarsirkelen, og anslår at det er behov for rundt én trillion USD i investeringer.

Målsetningen nå er å skaffe kapital til de store infrastrukturutbyggingene som det er behov for i nordområdene, samtidig som man sikrer en forsvarlig investeringspraksis.

- En verdig vinner

Det er Nordområdesenteret ved Nord universitet som står bak prisutdelingen, og direktør Frode Mellemvik sier han er svært fornøyd med juryens valg:

- Scott Minerd har brukt sin ekspertise og innflytelse til å fremheve mulighetene som finnes i nordområdene. Vi mener at økonomisk vekst er avgjørende for å sikre en god og bærekraftig framtid for Arktis og for alle som bor i nord. Initiativer som Arctic Investment Protocol vil bidra til gode investeringer I årene som kommer.


Frode Mellemvik
Frode Mellemvik, direktør ved Nordområdesenteret.

Nøkkelord