Norges største filmselskap etablerer seg i nord

News On Request og Storyline går sammen om å etablere seg i Nord-Norge under navnet Storyline NOR AS. (F.v) Khalid Maimouni, Tom Vidar Karlsen, Trond Eliassen og Arild Karlsen. (Foto: Arne O. Holm)
Norges største leverandørselskap til filmbransjen etablerer kontor i Bodø.


Norges største leverandørselskap til filmbransjen etablerer kontor i Bodø. 

- Vi skal produsere film fra hele nordområdet, sier Trond Eliassen, styreleder og produsent i News On Request (NOR).

- Det er store ord, men nå tør vi å ta de i bruk, for dette er noe vi har jobbet med lenge. Det er også veldig mange ting som tyder på at dette er den helt riktige tida for det, legger han til.

Nyheten om at NOR og Storyline nå har signert en co-produsentavtale, og stiftet sameiet Storyline NOR, gjør også at det endelig kan bekreftes at spillefilmen "Slavemerket" blir noe av. Produksjonen er planlagt å starte neste år.

- Dette er linken vi har manglet innen film i Nord-Norge, sier Ingelin Noresjø (KrF), Nordlands fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse. Hun er svært begeistret over nyheten om at produksjonsselskapet nå etablerer seg i landsdelen. 

Hun gratulerer et samlet nordnorsk filmmiljø med etableringen av Storyline NOR AS, et selskap dannet av Norges største, Storyline, og News On Request. 

Store ringvirkninger 

Ingelin Noresjø mener det er liten tvil om at etableringen vil generere store ringvirkninger på mange områder innen filmproduksjon i Nord-Norge. 

Det første prosjektet Storyline NOR gyver løs på er produksjonen av "Slavemerket" i Sulitjelma. Filmen handler om arbeiderbevegelsens dramatiske historie, en historie som startet nettopp i Sulitjelma. 

- En slik film må selvsagt produseres i Nordland, det faller helt naturlig, sier Noresjø. 


Kan generere nye prosjekter

Hun tror at med en slik film, laget i nord, av et så stort produksjonsselskap, så vil det garantert være mange nye prosjekter å ta fatt på. 

- Bare tenk på den nære historien i Nord-Norge, hvor mye spennende som kan gjøres, sier hun engasjert. 

En annen som er svært begeistret er Kjell Basse Lund, siste valgte LO-leder i bygda det gjelder; nemlig Sulitjelma. 

- Hva betyr dette for den nordlige arbeiderkampen?

- Nå er jo dette en spillefilm, og ikke en dokumentar. Men likevel så må vi jo ta utgangspunkt i den gamle arbeiderhistorien, sier han og viser til de 

- Verket eide butikken, de eide husene. Det har vel aldri vært gitt så vide fullmakter fra Stortinget som til gruveselskapet i Sulis, sier han og konstaterer: 

- Betydningen i at en film som denne filmen kommer opp... Det er som en sa her. Grunnlaget for den måten vi lever på i dag, det ble lagt på den tida, og var var banebrytende. Jeg tror, uten direkte sammenligning, at det var det mange Sulis rundt omkring på den tida, sier Lund.

Slavemerket skal handle om den dramatiske arbeiderkampen i Sulitjelma for 100 år siden. (Foto: Fauske kommune)
Slavemerket/Arbeiderkamp skal handle om den dramatiske arbeiderkampen i Sulitjelma for 100 år siden. (Foto: Fauske kommune)
Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø (KrF). (Foto: NFK)
Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Ingelin Noresjø (KrF). (Foto: NFK)
Kjell Basse Lund, siste valgte LO-leder i Sulitjelma. (Foto: Hege Eilertsen)

Nøkkelord