Norway was awarded the ‘Fossil of the Day’ award during the climate summit in Bonn. (Photo: Young Friends of the Earth Norway)
Norge ble i går tildelt prisen “Fossil of the Day” under klimatoppmøtet i Bonn. (Foto: Natur og Ungdom)

Norge tildelt antiklima-pris for oljeboring i Arktis


Dagen før den norske staten må møte i retten for å forsvare avgjørelsen om å åpne for mer oljeboring i Arktis, ble Norge i går tildelt antiklima-prisen «Fossil of the day» under klimatoppmøtet i Bonn. – Vel fortjent, mener den norske miljøbevegelsen.


Det er det internasjonale miljønettverket Climate Action Network som i går delte ut «Fossil of the Day»-prisen til Norge. Nettverket mener Norge bryter med Paris-avtalen ved å tillate oljeboring i de sårbare områdene i Arktis.

– Den norske staten tillot ny oljeutvinning i Arktis bare uker etter signeringen av Paris-avtalen. De fortsetter å bore etter olje og forsyner verden med enda mer fossilt brennstoff, mens de later som at de er miljøbevisste helter på internasjonale forhandlinger. Dette er helt paradoksalt, kommenterer Truls Gulowsen, leder av Greenpeace Norge.


Historisk rettssak

Det er miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Greenpeace Norden som saksøker staten, ved Olje- og energidepartementet, for brudd på Paris-avtalen – og den norske grunnloven som konstaterer at staten skal sikre kommende generasjoners rett til et trygt miljø.

Dette er første gang grunnlovens paragraf 112, også kjent som miljøparagrafen, skal prøves for retten – og rettssaken starter i Oslo tingrett i dag. Hovedforhandlingen i den sivile saken vil gå helt frem til 23. november.

Miljøorganisasjonene krever at vedtaket om ti nye utvinningstillatelser i Barentshavet, som ble tildelt i 23. konsesjonsrunde i juni 2010, blir kjent ugyldig. Tre av disse tillatelsene er i et nyåpnet område i Barentshavet sørøst. 

Den historiske oljerettsaken engasjerer, og Greenpeace og Natur og Ungdom kunne allerede i slutten av august konstatere at de har fått inn over en halv million kroner i støtte til rettsaken, gjennom tusen bidrag fra ulike støttespillere.


Skjoldvær: – Helt bak mål

Blant støttespillerne er også bevegelsen Besteforeldrenes klimaaksjon, som ifølge Oslo tingrett er partshjelper for saksøkerne.

– Klimasøksmålet understreker de alvorlige konsekvensene av den norske regjeringens klimapolitikk. Regjeringen har mange tomme ord, men har ikke fulgt opp med handling i samsvar med målene satt i Paris-avtalen. Oljeboring i Arktis går ikke hånd i hånd med 1,5-gradersmålet. Til tross for Norges forsøk på å fremstille seg som et foregangsland i klimapolitikken er dette helt bak mål. «Fossil of the day» er et bevis på dette, sier Ingrid Skjoldvær, leder av Natur og Ungdom. 

Court case against the Norwegian State. Greenpeace and Young Friends of the Earth Norway will face the Norwegian State before Oslo District Court on November 24, 2017. Leader Ingrid Skjoldvær of YFE Norway works actively to gather witnesses and find good arguments in order to win the case and halt oil drilling in the Arctic. (Photo: YFE Norway)

– Det er nybrottsarbeid at en miljøparagraf blir brukt i retten på denne måten, uttalte Natur og Ungdoms leder Ingrid Skjoldvær til High North News tidligere i høst. (Foto: YFE Norway)

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.