Norge tar opp dialogen med Russland igjen

Naturressurs- og miljøminister Sergej Donskoj og næringsminister Monica Mæland. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)
Norge hadde i går bilateralt møte med Russland på statsrådnivå, det er første gang det skjer siden annekteringen av Krim i 2014.

 


Norge hadde i går bilateralt møte med Russland på statsrådnivå, det er første gang det skjer siden annekteringen av Krim i 2014. 

Næringsminister Monica Mæland (H) møtte i går den russiske naturressurs- og miljøministeren Sergej Donskoj. Møtet var både konstruktivt og godt i følge Mæland. 

- Vi er positiv til å gjenoppta den politiske dialogen om handel og økonomisk samarbeid med Russland, slik flere EU-land allerede har gjort, sier Mæland.

Donskoj er Mælands motpart i den norsk-russiske regjeringskommisjonen for økonomisk samarbeid, en av Norges viktigste arenaer for myndighetskontakt med Russland. Forrige gang kommisjonen hadde møte var i juli 2013 i Oslo. Det var planlagt et møte i mai 2014, men dette ble avlyst. Neste møte er planlagt i Moskva våren 2017. 

Norge sluttet seg til de tiltakene som EU innførte i august 2014 som en reaksjon på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina. På alle de områdene som ikke er omfattet av sanksjoner har Norge videreført det bilaterale og regionale samarbeidet med Russland. 

- Vi ønsker et godt  naboforhold til Russland, ikke minst i nord, hvor vi har felles grense og felles interesser. Dagens møte er viktig i denne sammenhengen, sier Mæland.

Statsråd Donskoj ble invitert til Norge av olje- og energiminister Tord Lien, som har hatt samtaler med minsiteren om petroleumsvirksomhet i nordområdene og samarbeid innen energi. Under sitt norgesbesøk har Donskoj også hatt møte med klima- og miljøminister Vidar Helgesen om det bilaterale miljøsamarbeidet. 



Les også kommentaren fra Anja Salo, kommunikasjonssjef i Barentssekretariatet: På tide å ta opp nabopraten? 

 

Nøkkelord