Norge skal styrke posisjonen som havlandet framfor noen

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland presenterte i dag havstrategien "Ny vekst, stolt histoire" ombord i "Dr. Fridtjof Nansen" i i Bergen. (Foto: NFD)
- Norge skal være det landet som alle som jobber med havrelaterte spørsmål har aller mest lyst til å være med, sier Erna Solberg.

- Norge skal være det landet som alle som jobber med havrelaterte spørsmål har aller mest lyst til å være med, sier Erna Solberg.
 

Regjeringen la i dag fram sin havstrategi, en strategi for framtiden, men bygget på den kunnskapen nordmenn har om havet. Vi har det som skal til av ressurser for å bli verdens fremste havnasjon mener regjeringen, og statsministeren uttalte at vi skal være det landet alle som vil jobbe med havet vil til, uansett om de jobber med forskning, kunnskap eller næringsliv. 

- Vår storhet som havnasjon ligger i menneskene. Det er menneskene som har tatt oss dit vi er, fiskere, sjøfolk og ingeniører, sier næringsminister Monica Mæland. Og nå skal vi altså bli det landet alle havinteresserte vil henge med. Eller som statsminister Solberg sier det:

- Vi skal være navet i verdens utvikling av havet.  

Strategien som heter "Ny vekst, stolt historie" kan du lese i sin helhet her. 


De viktigste punktene

Blant punktene som kom i dag var at utenriksdepartementet skal lage en stortingsmelding om havet i norsk utenrikspolitikk. Næringsminister Monica Mæland var også opptatt av at havnæringene skal styrke sin internasjonale konkurransekraft gjennom å bygge Norge som merkevare. 

Her er flere hovedpunkter fra strategien:  

Bidra til innovasjon gjennom å øke den næringsrettede forskningen på tvers av havnæringene.
Mulighetene for oppdrett av nye arter skal kartlegges, og det skal legges til rette for høsting av nye arter. 
Kunnskapen om økosystemene i kystsonen skal økes slik at det kan legges til rette for videre vekst i havbruksnæringen. 
Kunnskapsgrunnlaget om hvilken rolle økosystemene i havet har for klimautviklingen globalt skal styrkes. 
Det skal legges til rette for et forskningstokt til Antarktis. 
Marin og maritim næring skal gis muligheter for å teste ut løsninger i fullskala, slik oljenæringen har det gjennom Demo2000.
Den geologiske kartleggingen av mineralforekomster og petroleumsressurser i havet skal styrkes.
Petroleumsforskningen skal styrkes for å bidra til sterkere internasjonal konkurransekraft for norsk petroleumsnæring og havbaserte bransjer generelt. 


Framtidas jobber 

Erna Solberg sier strategien som nå er lansert er en strategi for framtidens jobber. 

- Nordmenn har hatt blikket mot havet i generasjoner, og havnæringene har stått for teknologibølgene som la grunnlaget for det moderne Norge. Nå er det vår generasjons tur til å føre stafettpinnen videre, sier statsministeren. Hun forteller også om hvordan Norges rolle som havnasjon vekker interesse når hun er ute på reise. Folk vil høre om hvordan vi løser teknologiske utfordringer, høster av ressursene, og forvalter det. 

- Norge er fremst i verden på forvaltning av blant annet fiskeressurser, og det er en kunnskap vi kan eksportere. Vi skal lage forvaltningssystemer som gjør det mulig å forvalte havområdene godt, ikke nødvendigvis bare frede havområder, sier Solberg og lover blå vekst gjennom grønn omstilling, og at bærekraftsmålet skal holdes høyt. 

- Vi må holde bærekraftsmålet høyt, for havet er under press, forsøpling, overfiske og andre utfordringer truer, sier Solberg. 

For når Norge nå vil ta et større grep om havet er det også med visshet om at det ikke bare er "vårt" vann vi har langs kysten og i havområdene våre. Det finnes som kjent ingen grense under vann, og forsøpling av havet angår alle, ikke bare hvert enkelt land.



Nøkkelord