Norge og Russland enige om ny fiskeriavtale

Forhandlingslederne Ilja Sjestakov og Arne Benjaminsen signerte den nye fiskeriavtalen i Kazan i Russland i går. (Foto: NFD)
Den nye fiskeriavtalen mellom Norge og Russland gir Norge nok et år med høy torskekvote.


Den nye fiskeriavtalen mellom Norge og Russland gir Norge nok et år med høy torskekvote.

Torskebestanden er fortsatt på et høyt nivå, og neste års totalkvote for nordøst-arktisk torsk ble i går satt til 775.000 tonn. 

- Jeg er glad for at det også for 2018 er enighet mellom Norge og Russland om en fiskeriavtale som sikrer en bærekraftig høsting av fiskeressursene i Barentshavet, sier fiskeriminister Per Sandberg (FrP) i en pressemelding.

Han mener kvoten - sammen med fisket på de andre bestandene - vil gi et godt grunnlag for en fortsatt høy verdiskaping.

Kvoteavtalen fordeles mellom Norge, Russland og tredjeland etter samme mønster som i tidligere år.

Norges torskekvote for 2018 vil være 350.159 tonn, inkludert 21.000 tonn kysttorsk og 7000 tonn forskningsfangst. Partene har også blitt enige om kvoter på hyse, lodde, blåkveite og snabeluer.  

For første gang siden 2015 åpnes det igjen opp for kommersielt loddefiske. Loddekvoten for neste år er fastsatt til 205.000 tonn, noe som er den høyeste kvoten siden 2012.

Fiskeriavtalen handler også om forskningssamarbeid - noe Norge og Russland har lange tradisjoner for - og i går signerte partene også for et nytt, felles forskningsprogram for 2018.

I 2018-avtalen har Norge og Russland også endret vilkårene for hvordan forskningstokt skal gjennomføres, når partene er på tokt i hverandres soner. Hensikten med endringene er å gi grunnlag for en bedre kartlegging av fiskebestandene i årene som kommer.




 

Nøkkelord