Norge har mottatt sitt femte F-35-kampfly

Her ser du noen av de viktigste elementene i utformingen av F-35. (Foto: JPO/forsvaret)
25. mai mottok Norge sitt femte F-35-kampfly på Luke Air Force Base i Arizona. Flyet skal brukes til treningsformål i USA.


25. mai mottok Norge sitt femte F-35-kampfly på Luke Air Force Base i Arizona. Flyet skal brukes til treningsformål i USA.

 -Det er gledelig. Det viser at kampflyanskaffelsen går som planlagt og er i rute. Dermed får våre flygere den nødvendige treningen og opplæringen, slik at F-35 kan begynne å overta oppgaver fra dagens F-16 i 2019, sier statssekretær Øystein Bø i en pressemelding.

Kommer til Norge i november

Norske F-35 har nå fløyet over 1000 flytimer. I løpet av sommeren vil Norge motta ytterligere to F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper i USA. Det vil da være til sammen sju kampfly som blir brukt til treningsformål på Luke Air Force Base i Arizona.

-I november mottar vi de tre første norske flyene på norsk jord. Det blir en stor og viktig  begivenhet. De nye kampflyene er en storinvestering og et av de viktigste tiltakene for å styrke kampkraften til Forsvaret, forteller Bø.

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.

Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes vil Norge få sine siste fly i 2024.


Norges femte F-35 kampfly. (Foto: Luke Air Force Base)
Fakta om F-35
  • F-35 er et såkalt multirollefly, som vil si at det er bygget for å kunne løse en rekke ulike oppdrag, både alene og sammen med andre. Dette er en egenskap også dagens norske F-16 har, men F-35 kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner.
  • F-35 slik det er i dag fløy for første gang i 2006.
  •  Over 3000 eksemplarer er planlagt for kunder verden over, flere hundre har blitt bestilt og over 170 er levert. 
  • Test og utviklingsfasen (SDD) er nå planlagt ferdigstilt i 2017
  • Lengde 15,5 meter, nyttelast over åtte tonn, med 2,2 tonn i internt våpenlast.
  • Maks hastighet er 1,6 ganger lyden.
Kilde: Regjeringen


Nøkkelord