Nordnorsk gruveselskap i internasjonal konkurs

Frode Nilsen og LNS overtar konkursboet etter True North Gems Greenland AS. (Illustrasjon: HNN/Foto: LNS)
True North Gems Greenland (TNGG), deleid av Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) gikk denne uken konkurs.

True North Gems Greenland (TNGG), deleid av Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) gikk denne uken konkurs.

True North Gems Greenland AS (TNGG) sto bak rubingruva Aappaluttoq, som opprinnelig skulle begynne produksjonen i august i år. LNS eide 27 prosent av True North Gems, som også var deleid av den grønlandske selvstyrets Greenland Venture og canadiske True North Gems. 

Adm.dir Frode Nilsen forteller at selskapet lenge har jobbet med å få på plass finansiering til å starte opp, men at dette ikke har lykkes. 

- Det endte derfor med konkurs, og det er synd, sier han. 

- Hvor mye har LNS tapt på denne konkursen? 

- I utgangspunktet taper man penger på en konkurs, men jeg tror vi kommer til å ta det inn igjen på sikt, sier Nilsen. For nå jobbes det intenst med å få opp et alternativ, et driftsselskap som gjør det mulig å komme i gang med å utvinne rubiner så raskt som mulig. 



Eksklusive steiner

Aappaluttoqgruva skulle sysselsette nesten 70 ansatte på skift, og utvinne rubiner og rosa safirer. Forekomsten er etter sigende så stor og kvaliteten så god, at dersom man utvinner for raskt og mye kan man risikere at hele markedet for rubiner kollapser.

Gruva ligger avsides til, og arbeiderne må flys inn og ut av området. Utbyggingen og klargjøringen av dagbruddet er gjort av LNS Greenland AS, et datterselskap i LNS-gruppen. Utstyrsparken er også kjøpt inn og alt er klart til produksjon. Det eneste som manglet var altså de siste pengene til produksjonsstart.

- Det er bare å trykke på knappene, så er vi i gang, illustrerer Nilsen.


Hemmelig plan

Men hvordan LNS skal klare å skaffe penger til produksjonsstart når ikke TNGG klarte det, det vil ikke Frode Nilsen ut med, annet enn at han har en plan. 

- Er det norske penger dere jobber mot? 

- Hvordan vi nå jobber for å få på plass finansiering vil jeg ikke si noe om, men det er ingen hemmelighet at vi jobber tett sammen med det grønlandske miljøet, sier Nilsen. 

Men selv om pengene dukker opp er det mer å lande. Det er ikke klart hvilken modell det nye selskapet skal ha, og hvilke tillatelser som eventuelt må innhentes på nytt er heller ikke avklart. 

- Nå må vi først få på plass et nytt driftsselskap, og jeg håper vi lykkes med det arbeidet, sier Nilsen.


Les også: Pengetrøbbel i rubingruven til LNS




Nøkkelord