Nordland leder an i oppdrettsinnovasjon

Havfarm fra Nordlaks i storm. (Montasje. Foto: Nordlaks)
Nordlandsbedrifter gjør det sterkt i konkurransen om de nye utviklingstillatelsene som Fiskeridirektoratet har utlyst. Hele 8 av 37 søknader som for tiden er under behandling kommer fra Nordland.


Nordlandsbedrifter gjør det sterkt i konkurransen om de nye utviklingstillatelsene som Fiskeridirektoratet har utlyst. Hele 8 av 37 søknader som for tiden er under behandling kommer fra Nordland.

En av to tillatelser som ble gitt i 2016 havnet dessuten hos Nordlaks, som har hovedkontor på Stokmarknes i Vesterålen

 

Nordland sterk representert

Det er pr 3. januar 37 søknader inne hos Fiskeridirektoratet, hvorav åtte er fra Nordland. Tildeling av utviklingstillatelser skjer løpende.

Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland er hver representert med fem søknader, i tillegg til at de to førstnevnte er delvis involvert i ytterligere søknader på direktoratets bord. Selskaper i Troms og Finnmark er delvis involvert i hhv tre og to søknader.

Hvis man ser trøndelagsfylkene under ett, er det bare seks fylker som er representert i søkerbunken.

 

- Høy fagkompetanse i bransjen i Nordland

Tarald Sivertsen i Folla Alger, som har søkt om tre utviklingstillatelser, sier at dette ikke bare handler om at Nordland er landets største oppdrettsfylke. Veteranen har vært i oppdrettsnæringen i nær en mannsalder, og sammen med broren Martin etablerte han blant annet oppdrettsselskapet Follalaks, som ble kjøpt opp av Cermaq.

Sivertsen har også lang fartstid i Norske Fiskeoppdretteres Forening og FHL, og har stilt til valg for Høyre i hjemkommunen Steigen.

- I Nordland har vi veldig mye høy kompetanse i bransjen, sier han. – Vi har hatt flest fagarbeidere per anlegg, og mange av dem som jobber i bransjen i fylket har høy kompetanse. Mange kombinerer høy akademisk-faglig utdannelse med praktisk kunnskap og knowhow, og det gir resultater, sier Sivertsen.

Kombinasjonen av akademisk utdannelse og praktisk erfaring gir handlekraft og evne til initiativ som stadig driver næringen fremover.

Sivertsen bekrefter at miljøet rundt akvakultur-utdanningen på universitetsnivå i Bodø helt klart har spilt en rolle for den høye kompetansen som finnes i oppdrettsnæringen i Nordland.

 

Laks tar igjen torsk og leppefisk

- Vi var tidlig ute med oppdrettsvirksomhet i Nordland, og vi har etter hvert blitt veldig gode på oppdrett av både leppefisk og torsk, fortsetter Sivertsen.

- Det vi ser nå, er kanskje at utviklingen rundt lakseoppdrett har blitt hengende litt etter, men at man er i ferd med å vri den kompetansen man har tilegnet seg, slik at også laksenæringen kan høste fruktene.

 

- Har vokst seg for store for Innovasjon Norge

Formålet med den nye ordningen for utviklingstillatelser er å bidra til utviklingen av teknologi som kommer akvakulturnæringen til gode. Søkningen til ordningen viser at den fanger opp bedrifter og prosjekter som ellers neppe hadde henvendt seg til Innovasjon Norge med prosjektene sine.

- Nei, oppdrettsnæringen har passert det nivået, mener Sivertsen. – Innovasjon Norge har for små pakker, og hele systemet der går for tregt for oppdrettsnæringen. Det er heller ikke målrettet nok, sier han.

 

- Handler om størrelse

Daglig leder Jacob Palmer Meland hos Lovundlaks deler oppfatningen om at Nordlands sterke rolle har en sammenheng med at det er det største oppdrettsfylket.

- Vi er det største oppdrettsfylket, og det er jo naturlig å tro at det er en sammenheng mellom antall hoder og antall gode ideer som man kommer opp med, sier han.

 

Smått kan være godt

Det er imidlertid ikke bare stort som er godt i oppdrettssammenheng.

Mens flere av prosjektene som har søkt om store utviklingstilltatelser har lang tidshorisont og dreier seg om å utvikle ny teknologi, mener han at Lovundlaks sitt prosjekt er et eksempel på at også litt mindre bedrifter kan iverksette tiltak som kan komme en hel næring til gode.

- Vi har en enorm fordel hos oss i at vår teknologi kan implementeres veldig raskt. Havmerder og skip til sjøs er spennende prosjekter, men de vil i beste fall kunne supplere dagens produksjon først om 15-20 år. Vårt prosjekt gjør at man kan bruke eksisterende struktur og lokaliteter akkurat der de ligger fra før. Vi er verken avhengige av nye arealer eller å utvikle et helt nytt merdkonsepter, sier han. – Hvis vi ser at prosjektet lykkes, kan det settes i kommersiell bruk i løpet av måneder.

Lovundlaks har søkt om tre utviklingstillatelser for prosjektet «Akula», som handler om nedsenket produksjon av laks. Prosjektet har søkt om at utviklingstillatelsen skal være gyldig i seks år.

 

 

Tarald Siversten i Folla Alger sier Nordland har høy kompetanse på oppdrett og tror utviklingskonsesjonene vil bidra til økt bærekraft i næringen. (Foto: Cermaq)
Tarald Siversten i Folla Alger sier Nordland har høy kompetanse på oppdrett og tror utviklingskonsesjonene vil bidra til økt bærekraft i næringen. (Foto: Cermaq)
Jacob Palmer Meland fra Lovundlaks sammen med faren Hans Petter Meland og sønnen på vei ut i båt for å håndfôre smolt.
Jacob Palmer Meland fra Lovundlaks sammen med faren Hans Petter Meland og sønnen Jakob Aakre på vei ut i båt for å håndfôre smolt. (Foto: Privat)

Nøkkelord