Nordland: God økonomi, dårlig med folk

Både NHO-direktør Ole H. Hjartøy (t.h.) og dekan ved Handelshøgskolen Nord universitet, Erland Bullvåg ser lyst på Nordlands øonomi, men er bekymret over en svak befolkningsutvikling.
Nordlands andel av norsk økonomi øker for sjette år på rad, men befolkningsutviklingen skremmer.


Nordlands andel av norsk økonomi øker for sjette år på rad, men befolkningsutviklingen skremmer.

Indeks Nordland viser positive tall for Nordland nok en gang, men igjen kaster befolkningsutviklingen mørke skygger over utviklingen.


Fisk og industri

Mens regiondirektør Ole H. Hjartøy i NHO Nordland kan konstatere at;

- En svak krone har over tid gitt positive utslag for våre mange store eksportbedrifter. I tillegg til gode priser på laks og annen fisk, opplever industrien på Helgeland gode år,

så ser både Hjartøy og Hanne Østerdal, nærings- og utviklingssjef i Nordland fylkeskommune, at befolkningsutviklingen er skremmende lav i forhold til resten av landet.


Altfor sterk utflytting

- I den siste tiårsperioden har nesten 14 000 flere personer flyttet ut av Nordland til andre fylker i landet, enn antallet som har flyttet inn. Vi må skape flere attraktive byer og lokalsamfunn og ta bedre vare på dem som flytter til Nordland, sier Østerdal.

Nordland utgjør 4,6 prosent av Norges befolkning. Omsetningsmessig står næringslivet for 5,3 prosent av fastlandsøkonomien, og Nordlands prosentvise andel av (fast)landets totaløkonomi øker for sjette året på rad.


Resten av landet vokser sterkere

I 2017 omsatte nordlandsbedriftene for 218 milliarder kroner, en vekst på 3,8 prosent fra 2016.

Fortsatt er det havbruk og fiskeri som står for den største veksten, viser tallene fra Indeks Nordland, som utarbeides av Kunnskapsparken Bodø med dekan ved Handelshøgskolen Nord universitet, Erlend Bullvåg som prosjektleder.

Den største bekymringen Nordland opplever er befolkningsutviklingen. I løpet av 2017 vokste fylket med drøyt 600 nye innbyggere. Over tid har resten av landet vokst betydelig raskere.


Lav innvandring

Med en befolkningsvekst på 3,4 prosent de siste 10 årene, ligger Nordland langt bak den nasjonale befolkningsvekst på 10,4 prosent i samme periode.

Lavere innvandring, både arbeidsinnvandrere og flyktninger, er noe av forklaringen. Samtidig er utflyttingen av unge nordlendinger på et altfor høyt nivå.

Erlend Bullvåg mener utsiktene for Nordland fremdeles er lyse, om enn ikke like roserøde som de har vært de seneste 10 årene.


Må posisjonere seg nå

- Vi har, over tid, hatt en kunstig lav rente som slår positivt ut for både befolkning og næringsliv. Styringsrenten vil trolig øke allerede i 2018, og høyere oljepris vil bidra til å styrke den norske kronen.

Derfor er det svært viktig at bedriftene i fylket utnytter de gode tidene nå, for å posisjonere seg for fremtiden. Og fremtiden for Nordland vil jeg helt klart fortsatt omtale som lys, sier Bullvåg.



Nøkkelord