- Nordlaks og FrP-gaver må granskes

- Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (FrP-nede t.v.) må granske forholdene omkring pengegavene til FrP fra Nordlaks og de ekstra utviklingskonsesjonene selskapet fikk, etter at bl.a. nåværende olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP - oppe t.v.) hadde drevet heftig lobbyvirksomhet overfor daværende fiskeriminister Per Sandberg (FrP), krever SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (oppe t.h.). (Foto: Regjeringen, Magnus Fröderberg og Arne F. Finne).
- En potensiell korrupsjonssak. sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes om pengegaver til FrP og konsesjoner til Nordlaks. - Sammenhengene må granskes for å fjerne tvil, sier han.

 

- Sammenblanding av pengegaver til FrP og utviklingskonsesjonene til Nordlaks må granskes, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Stortingsrepresentanten fra SV i Troms lurer på hvorfor regjeringen ikke har satt i gang en egen gransking av disse forholdene – for å fjerne enhver tvil om mulige lovbrudd.


Potensiell korrupsjonssak

- Dette er en potensiell korrupsjonssak, og det kan vi ikke leve med, sier Fylkesnes til High North News. Han understreker at han ikke har grunnlag for å tro noe i den ene eller den andre retningen, men at så lenge tvilen er der, så må den fjernes.


Hemmelige pengegaver

Bakgrunnen for Fylkesnes’ spørsmål, rettet til fiskeriminister Harald Tom Nesvik (FrP), er at fem av selskapene i Nordlaks-konsernet ga pengegaver på 9.990 kroner til Nordland Fremskrittsparti under valgkampen i 2017.

Dette er summer som ligger 10 kroner under beløp som er rapporteringspliktig til Partilovnemnda, og forutsetningen for gaven(e) var at de skulle holdes hemmelig.


Fikk medhold i departementet

Dagens Næringsliv avslørte tidligere i år at det Inge Berg-kontrollerte Nordlaks-konsernet hadde gitt pengene i mai 2017. 

I samme tidsperiode hadde Nordlaks søkt om 39 utviklingskonsesjoner, men fått innvilget bare 10 av disse i Fiskeridirektoratet. Etter anke til Nærings- og fiskeridepartementet kunne daværende fiskeriminister Per Sandberg (FrP) den 5. september fortelle at departementet hadde tatt deler av anken til følge, og tildelt Nordlaks 21 konsesjoner.


Freiberg hadde påvirket

Nåværende olje- og energiminister, Kjell-Børge Freiberg (FrP), var en av de som hadde bidratt til å påvirke Sandberg i saken, kunne bl.a. Vesteraalens Avis fortelle 7. september. (Bak betalingsmur).

Freiberg er tidligere ordfører i Hadsel, han har vært statssekretær i OED, og ble valgt inn på Stortinget høsten 2017.

Eventuelle koblinger mellom pengegavene og utviklingskonsesjonene har blitt blankt avvist av nåværende fiskeriminister Harald Tom Nesvik, som i flere svar til stortingsrepresentant Ruth Grung (A) har redegjort for saksgangen for konsesjonene, hvem som har klaget og hvem som har fått medhold i sine klager.

Også Nordlakssjefen, Inge Berg har tidligere avist alle koblinger mellom gavene og konsesjonsbehandlingen.


All tvil må fjernes

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er hverken overbevist eller fornøyd. Han har nå sendt et spørsmål til skriftlig besvarelse til fiskeriministeren, der han spør:

"Ser statsråden fra samme parti at sammenblanding av disse to forholdene (hemmelige pengegaver og medhold i klage – red. anm.) reiser alvorlige spørsmål, og hvorfor har ikke regjeringen tatt initiativ til gransking for å gjerne enhver tvil om mulig lovbrudd?".


Det henger i løse lufta

Fylkesnes sier til High North News at han synes det er merkelig at denne saken bare har "blitt borte av seg selv", og at det nå er helt stille.

- Hvis regjeringen selv ikke vil granske dette, så må Stortinget gjøre det, slik som situasjonen er nå, at alt henger i løse lufta, kan vi ikke ha det. Det er ubehagelig, og det er en potensiell korrupsjonssak.

Usikkerheten om hvorvidt det er en sammenheng mellom pengegaver og det politiske resultatet i departementet er noe vi ikke kan leve med, sier Torgeir Knag Fylkesnes.




Nøkkelord