Nord-Norge står samlet om Bodø som europeisk kulturhovedstad

Willy Ørnebakk (t.v), Tomas Norvoll og Ragnhild Vassvik står samlet bak prestisjeprosjektet til Bodø og Nordland. (Foto: Emil Bremnes)
Bodø er eneste norske søkerby til europeisk kulturhovedstad i 2024, og nå får byen tommel opp også fra lederne i landsdelens tre fylker.


I april var EUs ambassadør til Norge, Thierry Bechet, på besøk i Bodø for første gang. EU-ambassadøren uttalte den gang at han håper det er Bodø som blir valgt som europeisk kulturhovedstad. Bodø er eneste norske søkerby, og nå får byen tommel opp også fra lederne i landsdelens tre fylker.

– Det at Bodø kan bli den første europeiske kulturhovedstaden over polarsirkelen er svært viktig for det europeiske mangfoldet, uttalte Bechet til Avisa Nordland.

Bodø er eneste norske søkerby til europeisk kulturhovedstad i 2024, og nå får byen tommel opp også fra lederne i Troms og Finnmark.

Nordlands fylkesrådsleder, Tomas Norvoll (Ap), sier at han setter pris på støtten prosjektet har mottatt fra resten av landsdelen og at det betyr mye at man står samlet.

– Prosjektet handler jo ikke bare om Bodø og Nordland. Dersom vi vinner blir det den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen, så dette er en unik mulighet til å vise resten av verden det livskraftige og pulserende nord som vi kjenner, sier Norvoll. 

Han mener det vil bidra til å øke Nord-Norges synlighet, gi nytt liv til kulturtilbudet nordpå og spre turismen til landsdelen.

-En viktig oppgave fremover blir å engasjere hele befolkningen i Nord-Norge. Dette er et prosjekt for kulturen og innbyggeren i nord, underbygger Norvoll.

Det var under styremøtet til Nord-Norges Europakontor i Brussel i forrige uke at fylkeslederne også i i Troms og Finnmark ga sin fulle støtte til Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

– Det er klart vi i Troms støtter opp om Bodø sitt kandidatur. Nord-Norge som helhet vil være tjent med at de får tittelen, sier Willy Ørnebakk (Ap), fylkesrådsleder i Troms.

Ordfører i Bodø, Ida Maria Pinnerød (Ap), er selvsagt godt fornøyd med å få bred støtte i hele Nord-Norge.

-Dette er et stort prosjekt som vil gi uttelling for hele landsdelen. Derfor er det svært gledelig å få en så god og bred støtte for vår søknad, sier Pinnerød.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), mener dette vil gi landsdelen en plattform for å vise frem Nord-Norges mangfoldige og samiske kultur.

– Bodø 2024-prosjektet stiller vi oss absolutt bak. Hvis de vinner vil det være med på å løfte den internasjonale profilen til hele regionen, sier fylkesordfører Vassvik.

Bodø er eneste norske søkerby for 2024, men møter konkurranse fra byer i andre ikke-EU-land som Makedonia, Albania, Bosnia-Herzegovina og Montenegro. Vinneren av konkurransen annonseres i slutten av 2019 av EU-representanter fra diverse land og institusjoner.




Nøkkelord