NATO-sjefen og forsvarssjefen til Bodø

For elleve år siden, da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var statsminister, var Norge først motstander av at NATO skulle bli en del av planene til USAs missilforsvar. Fire år senere, under toppmøtet i Portugal, støttet Norge forsvarsalliansens beslutning om å bygge et rakettskjold i Europa. (Foto: NATO)
NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, kommer på offisielt besøk til Norge 3.-5. juni. Han starter besøket ved Bodø hovedflystasjon. Her skal han møte både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.



NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, kommer på offisielt besøk til Norge 3.-5. juni. Han starter besøket ved Bodø hovedflystasjon. Her skal han møte både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

-  Det er viktig for Norge å bidra til NATO. Vi utfører blant annet viktige oppgaver for alliansen gjennom å bygge situasjonsforståelse i nordområdene og å ha jagerfly på beredskap. Vi ser frem til å vise generalsekretæren i NATO våre kapasiteter, og til å diskutere de sikkerhetspolitiske utfordringene vi ser rundt oss, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Under besøket ved hovedflystasjonen i Bodø vil Stoltenberg blant annet få demonstrert Norges bidrag til NATO Quick Reaction Alert (QRA).

 

Orienteres om nordområdene

I tillegg til å møte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde skal generalsekretæren også orienteres om QRA og situasjonen i nordområdene.

Det var under NATO-toppmøtet i Wales i fjor at alliansens ledere godkjente handlingsplanen (Readyness Action Plan, journ.anm.) som skal sikre en hurtigere respons på nye sikkerhetsutfordringer.

Planen er en direkte konsekvens av det sikkerhetspolitiske bildet i og nært Europa har blitt vesentlig endret det siste halvannet året. Russlands inngripen i Ukraina og på Krim er bare en av utfordringene alliansen står ovenfor. Trusselbildet i MIdtøsten og Nord-Afrika har også endret seg.

- Handlingsplanen er den største forsterkningen av vårt kollektive forsvar siden slutten av den kalde krigen, og det er min høyeste prioritet å gjennomføre denne planen – i sin helhet og i tide, uttalte NATO’s generalsekretær i november.

 

Ny NATO-øvelse i juni

Planen inneholder en rekke tiltak.  Kort oppsummert handler det om å avskrekke, og øke NATO’s militære nærvær, for å trygge medlemslandene. NATO ønsker også å gjøre mer langsiktige endringer, både i det de selv beskriver som alliansens «militære holdninger» – og evner.

NATO gjennomførte for en drøy måned siden den første militære øvelsen for hurtigstyrkene.

Under "Noble Jump" fikk mer 1500 soldater - fra Norge, Danmark, Kroatia, Tyskland, Ungarn, Litauen, Slovenia, Polen og Portugal – testet reponsen på en tenkt «NATO-alarm». Øvelsen, med utplassering av både tropper og utstyr, foregikk i Tsjekkia og Nederland. Neste øvelse arrangeres i juni, i Polen.

 

Defensive tiltak

-  NATOs militære planleggere har jobbet utrettelig for å styrke NATOs reaksjonsstyrke og implementere hurtigstyrkene.  I dag er vår fremgang manifestert i de raske distribusjonene vi ser skjer på steder i hele alliansen, uttalte forsvarsalliansens amerikanske øverstkommanderende, Philip Breedlove, til NATO’s egen nyhetstjeneste.

- Disse tiltakene er defensive, men en klar indikasjon på at vår allianse har evnen og viljen til å svare på nye sikkerhetsutfordringer på våre sørlige og østlige flanker, mener Breedlove.

Styrkene som ble testet under «Noble Jump» skal være klare til å distribuere personell og utstyr innen 48 timer etter at de har mottatt en ordre.

 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer media om Norges bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan under en pressekonferanse. (FOTO: Mats Grimsæth/Forsvaret)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kommer også til Bodø i neste uke. (FOTO: Mats Grimsæth/Forsvaret)

Nøkkelord