NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert under forsvarsministermøtet i NATO's hovedkvarter i Brussel, i ferbuar. (Foto: NATO)
NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert under forsvarsministermøtet i NATO's hovedkvarter i Brussel, i ferbuar. (Foto: NATO)

NATO-sjefen og forsvarssjefen til BodøNATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, kommer på offisielt besøk til Norge 3.-5. juni. Han starter besøket ved Bodø hovedflystasjon. Her skal han møte både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

–  Det er viktig for Norge å bidra til NATO. Vi utfører blant annet viktige oppgaver for alliansen gjennom å bygge situasjonsforståelse i nordområdene og å ha jagerfly på beredskap. Vi ser frem til å vise generalsekretæren i NATO våre kapasiteter, og til å diskutere de sikkerhetspolitiske utfordringene vi ser rundt oss, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Under besøket ved hovedflystasjonen i Bodø vil Stoltenberg blant annet få demonstrert Norges bidrag til NATO Quick Reaction Alert (QRA).

 

Orienteres om nordområdene

I tillegg til å møte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og generalløytnant Morten Haga Lunde skal generalsekretæren også orienteres om QRA og situasjonen i nordområdene.

Det var under NATO-toppmøtet i Wales i fjor at alliansens ledere godkjente handlingsplanen (Readyness Action Plan, journ.anm.) som skal sikre en hurtigere respons på nye sikkerhetsutfordringer.

Planen er en direkte konsekvens av det sikkerhetspolitiske bildet i og nært Europa har blitt vesentlig endret det siste halvannet året. Russlands inngripen i Ukraina og på Krim er bare en av utfordringene alliansen står ovenfor. Trusselbildet i MIdtøsten og Nord-Afrika har også endret seg.

– Handlingsplanen er den største forsterkningen av vårt kollektive forsvar siden slutten av den kalde krigen, og det er min høyeste prioritet å gjennomføre denne planen – i sin helhet og i tide, uttalte NATO’s generalsekretær i november.

 

Ny NATO-øvelse i juni

Planen inneholder en rekke tiltak.  Kort oppsummert handler det om å avskrekke, og øke NATO’s militære nærvær, for å trygge medlemslandene. NATO ønsker også å gjøre mer langsiktige endringer, både i det de selv beskriver som alliansens «militære holdninger» – og evner.

NATO gjennomførte for en drøy måned siden den første militære øvelsen for hurtigstyrkene.

Under “Noble Jump” fikk mer 1500 soldater – fra Norge, Danmark, Kroatia, Tyskland, Ungarn, Litauen, Slovenia, Polen og Portugal – testet reponsen på en tenkt «NATO-alarm». Øvelsen, med utplassering av både tropper og utstyr, foregikk i Tsjekkia og Nederland. Neste øvelse arrangeres i juni, i Polen.

 

Defensive tiltak

  NATOs militære planleggere har jobbet utrettelig for å styrke NATOs reaksjonsstyrke og implementere hurtigstyrkene.  I dag er vår fremgang manifestert i de raske distribusjonene vi ser skjer på steder i hele alliansen, uttalte forsvarsalliansens amerikanske øverstkommanderende, Philip Breedlove, til NATO’s egen nyhetstjeneste.

- Disse tiltakene er defensive, men en klar indikasjon på at vår allianse har evnen og viljen til å svare på nye sikkerhetsutfordringer på våre sørlige og østlige flanker, mener Breedlove.

Styrkene som ble testet under «Noble Jump» skal være klare til å distribuere personell og utstyr innen 48 timer etter at de har mottatt en ordre.

 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer media om Norges bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan under en pressekonferanse. (FOTO: Mats Grimsæth/Forsvaret)

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kommer også til Bodø i neste uke. (FOTO: Mats Grimsæth/Forsvaret)

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.