Narvik får millioner til kompetansesenter

I tillegg til millionene fra Norges forskningsråd vil både UiT Norges arktiske universitet, SINTEF Nord, NORUT Narvik og ulike næringslivsaktører gå inn med penger. Professor Bjørn Reidar Sørensen er mannen som skal lede prosjektet. (Foto: UiT Norges arktiske universitet/Flickr)
- Dette er virkelig en gladdag for UiT, sier dekan Bjørn Solvang ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fak) ved UiT i Narvik, etter at det ble kjent at Norges forskningsråd tildeler 13,7 millioner kroner til prosjektet Kompetansesenter for bygg- og anleggsbransjen i nord.


- Dette er virkelig en gladdag for UiT, sier dekan Bjørn Solvang ved UiTs Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik, etter at det ble kjent at Norges forskningsråd tildeler 13,7 millioner kroner til prosjektet Kompetansesenter for bygg- og anleggsbransjen i nord.

Det er Narvik som blir utgangspunktet for senteret som skal styres av UiT Norges arktiske universitet. Ambisjonen er at det nye kompetansesenteret skal bidra til å gi den nordnorske bygg- og anleggsbransjen et strategisk kompetanseløft. 

Prosjektet er et samarbeid mellom NORUT Narvik, SINTEF Nord og UiT Norges arktiske universitet. Flere aktører fra bygg- og anleggsnæringen i nord vil også være involvert, og det samme vil relevante fagmiljøer ved UiT i Tromsø og Alta.


Vil koble utdanning og innovasjon

Senteret skal ifølge UITs egne nettsider blant annet utvikle kurs og fagmoduler for næringen, og bidra til å gjennomføre forsknings- og undervisningsprosjekter (FoU).

-  BA-senter Nord skal bidra til kortest mulig vei mellom utdanning, FoU og innovasjon, kommenterer professor Bjørn Reidar Sørensen som skal lede prosjektet.

Den nasjonale tildelingen via forskningsrådet gjelder for tre år, med opsjon for ytterligere tre år. Det totale budsjettet for senteret er på 21,5 millioner kroner for de første tre årene, hvoretter nye 21,5 millioner kroner ligger i potten ved en forlengelse.

Forskningsrådet skal totalt dele ut 80 millioner kroner til sju ulike, langsiktige prosjekter, og UiT er i denne sammenhengen den eneste nordnorske utdanningsinstitusjonen som har blitt tilgodesett med midler.


Forskningsrådet: - Høye forventninger

Hensikten med prosjektene er at de ulike regionene skal få styrket evnen til å omstille seg, ved at forskningsmiljøer skal få jobbe mer aktivt med de problemstillingene bedriften i regionen er opptatt av.

Den nye ordningen kalles "Kapasitetsløft", og pengene kommer fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Vi ser allerede etter en skisserunde og en søknadsrunde at dialogen mellom næringsliv og forskningsinstitusjoner er styrket mange steder. Vi har høye forventninger til hva som kan komme ut av disse viktige regionale samarbeidsprosjektene, sier John Arne Røttingen som er administrerende direktør i forskningsrådet.

Den økonomiske støttet kan ifølge forskningsrådet brukes på alt fra rekruttering av nye forskere til utvikling av studietilbud, eller ved at næringslivet kan få «låne» forskere – eller vice versa.

- Regjeringen er opptatt av å øke næringslivets konkurransekraft i regionene ved å styrke koblingen til forskning og utdanning. Med disse prosjektene og en støtte på totalt 80 millioner kroner legger vi en god ramme for mange spennende prosjekter i årene fremover, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.




Nøkkelord