Næringsministeren besøker industrien i nord

Nærings- og fiskeriminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Finnmark og industribedriften Kimek i Kirkenes tidligere i år. Når Nordland besøkes denne uka er det spesielt industriens satsing på teknologi, kompetanse og digitalisering som vil være ministerens fokus. (Foto: Håkon Jacobsen)
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal denne uka åpne konferansen Industri 2018, før turen går videre til Helgeland - og Alcoa Mosjøen og Mo industripark.


Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal denne uka åpne konferansen Industri 2018, før turen går videre til Helgeland - og Alcoa Mosjøen og Mo industripark.

- Industrien har vært gjennom turbulente tider med finanskrise og markant oljeprisfall. Vi ser nå at pilene peker oppover, bedriftene melder om økt framtidstro, investeringer og vi ser at eksportverdien økter. Denne utviklinga ønsker jeg å bidra til at skal fortsette, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Kommende onsdag forestår han åpningen av den årlige konferansen Industri 2018 sammen med Tomas Norvoll (fylkesrådsleder i Nordland) og visesentralbanksjef Egil Matsen.

Ledende miljøer

Samme ettermiddag drar Røe Isaksen til Helgeland for bedriftsbesøk ved Alcoa Mosjøen - før han dagen etterpå skal til Mo i Rana.

Alcoa Mosjøen produserer en rekke aluminiumsprodukter til flere forskjellige bransjer. Blant annet festesystemer, produkter til bilindustrien og bygningssystemer.

Mo industripark er et av Norges største industrimiljøer med cirka 2340 ansatte fordelt på rundt 108 bedrifter (tall fra september 2015, red.anm).  Industriparken huser flere store prosessindustribedrifter som Celsa, Elkem og Ferroglobe Mangan, i tillegg til verkstedindustri, ingeniørvirksomheter og IT-bedrifter.

Isaksen: - Vi skal legge til rette

- Norsk prosessindustri har i over hundre år betydd mye for Norge som nasjon. Både i form av arbeidsplasser, kompetanse, teknologiutvikling og eksportinntekter. I møte med lavutslippssamfunnet vil industriens bidrag bli viktig. Vi skal legge til rette for at norsk prosessindustri kan bidra til det grønne skiftet på best mulig måte. Både gjennom utslippsredusksjon, men kanskje vel så mye gjennom utvikling av mye klimavennlige løsninger for industrien selv, og for andre sektorer. Dette samarbeider vi godt med Alcoa og resten av prosessindustrien om, gjennom strategiforumet Prosess21, sier næringsministeren i en pressemelding.

Røe Isaksen er forøvrig ikke den eneste ministeren som deltar på årets industrikonferanse. Finansminister Siv Jensen kommer også, og skal holde en tale på dag to av konferansen.  

På fjorårets konferanse var Kinas industrivisjoner og landets rolle i den globale økonomien blant temaene.

Industrien i Mo i Rana var også i fokus i 2017, da Elkems administrerende direktør Helge Aasen annonserte at selskapet – med kontorer i over 40 land – ville investere 150 millioner kroner i oppgradering av ferrosilisium-anlegget ved Elkem Rana.




Nøkkelord