Norsk UD bekrefter: Brende og Lavrov møtes til bilaterale samtaler

Da utenriksministrene i Norge og Russland, Børge Brende og Sergei Lavrov, møttes tidligere i januar diskuterte de blant annet importrestriksjonene for pelagisk og hvitfisksektoren.
Det politiske klimaet mellom Norge og Russland har vekslet mellom kjølig og iskaldt siden i 2014. Nå tyder mye på det kan være i ferd med å tø opp. I morgen ettermiddag møtes utenriksministrene Børge Brende og Sergej Lavrov i Arkhangelsk.


Det politiske klimaet mellom Norge og Russland har vekslet mellom kjølig og iskaldt siden i 2014. Nå tyder mye på det kan være i ferd med å tø opp. I morgen ettermiddag møtes utenriksministrene Børge Brende og Sergej Lavrov i Arkhangelsk.

Click here to read the English version.

Med det er det duket for det første bilaterale utenriksministermøtet mellom Norge og Russland siden i 2014.

Bakgrunnen for Brendes besøk til Russland er en invitasjon fra Lavrov om å delta på den arktiske konferansen «The Arctic: Territory of Dialogue International Forum”, i Arkhangelsk.

Brende takket ja til invitasjonen allerede for en måned siden. Det norske Utenriksdepartementet har imidlertid vært nokså sparsomme med opplysninger rundt det første norske Russlandsbesøket på utenriksministernivå siden Russlands annektering av Krimhalvøya. 

– Vår ambassade har anbefalt Moskva å arrangere et bilateralt møte med Norges utenrikminister Børge Brende i løpet av konferansen, uttalte seniorrådgiver Andrey Leonidovitch Kolesnikov ved Russlands ambassade i Oslo, til High North News, før helgen.

Hvorvidt det er ambassadens anbefaling som har ført frem, eller om det er et norsk initiativ som ligger til grunn for morgendagens møte - det vites ikke. Programmet er nå uansett klart.

- Nordområdene og samarbeidet i Arktis er høyt prioritert for Norge. Russland er en viktig samarbeidspartner og aktør i Arktis, og konferansen i Arkhangelsk gir en god ramme for å videreføre den politiske dialogen med Russland om spørsmål av felles interesse, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Brende skal møte Lavrov i morgen ettermiddag,  før det senere på dagen blir en arbeidsmiddag både med Lavrov, og flere andre nordiske utenriksministre.

Brende skal også holde innlegg på Arktis-konferansen.

- Mye av det norsk-russiske samarbeidet i nord foregår på regionalt nivå, både under det regionale Barentssamarbeidet og mellom fylkene i Nord-Norge og Nordvest-Russland. De samarbeider blant annet på områder som utdanning, forskning, helse, næring, urfolk og kultur. Jeg vil derfor benytte anledningen til å møte noen av de russiske guvernørene som deltar i det arktiske forumet i Arkhangelsk, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren skal holde innlegg på Talking Barents, et arrangement i regi av Barentssekretariatet. Han møter også guvernøren i Arkhangelsk, Igor Orlov, og guvernøren i Murmansk, Marina Kovtun. Han skal også besøke en utstilling om arktiske urfolks matkultur, et prosjekt i regi av Verdensrådet for reindriftsfolk.

High North News vil være tilstede på konferansen i Arkhangelsk, hvor mer enn 1500 delagere fra 14 land er påmeldt.

Tidligere i dag ble det forøvrig også klart at NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kommende torsdag inviterer til et nytt møte i NATO-Russland-rådet (engelsk artikkel)










Nøkkelord