Nå vet man mer om kollisjonen mellom Svalbard og Grønland

Forskere fra Norge og USA har sammen klart å tidfeste et sammenstøt mellom Grønland og Svalbard. 

Forskere fra Norge og USA har sammen klart å tidfeste et sammenstøt mellom Grønland og Svalbard. 

Det er de vulkanske askelagene på Svalbard som avslører at øygruppen for 61,8 millioner år siden knallet sammen med en annen øygruppe: Grønland. 

- Vi har nå et mye mer presist estimat for når Grønland og Svalbard støtte sammen, sier Morgan Jones, forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo til geoforskning.no.

De nye resultatene ble nettopp publisert i tidsskriftet Nature Scientific Reports, og er et resultat av et samarbeid mellom CEED og forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

Geoforskning.no skriver videre at Svalbard i mange år har vært interessant for geologer, fordi øygruppen har et rikt arkiv av sedimentære bergarter fra tidsperioden kenozoikum som ikke finnes på fastlandet. Et av øygruppens viktige geologiske særtrekk er det kenzoiske folde- og skyvebeltet som preger den vestlige delen av Spitsbergen. Dette beltet er et resultat av kollisjonen med Grønland for 61,8 millioner år siden.. 

De tektoniske platene som i dag er Nord-Amerika, Grønland og Eurasia gikk gjennom en periode med store bevegelser fram til kollisjonen inntraff. Nord-Atlanteren var bare i sin spede begynnelse, og Grønland og Norge lå mye nærmere hverandre enn det gjør i dag. 




Nøkkelord