Nå skal flere forstå Rovaniemi-Kirkenes

En jernbane fra Kirkenes til Rovaniemi kan gjøre at Norge går glipp av verdiskapning som følger av økonomisk utvikling og ressurser i Nord-Norge. (Foto: skjermdump/Arctic Corridor)
I de siste dagene av oktober møttes finske og norske representanter som jobber med jernbaneprosjektet mellom Rovaniemi og Kirkenes i Saariselkä. Nå skal Finnmark Fylke og Sør-Varanger Utvikling ta visjonene videre.



I de siste dagene av oktober møttes finske og norske representanter som jobber med jernbaneprosjektet mellom Rovaniemi og Kirkenes i Saariselkä. Nå skal Finnmark Fylke og Sør-Varanger Utvikling ta visjonene videre.

- Vi orienterte hverandre om status på ulike prosjekter, og utvekslet nyttig informasjon for veien videre for jernbanen. I tillegg gikk vi igjennom grunnlaget for det visjonsarbeidet vi jobber med fra vår side, sier Kenneth Stålsett, Daglig leder i Sør-Varanger Utvikling i en pressemelding. 

Han forteller at arbeidet som nå settes i gang er viktig for å øke interessen og forståelsen av hva en arktisk jernbane mellom Kirkenes og Rovaniemi kan bidra til.

- Jernbanen i seg selv er bare et verktøy i et større spill, der vareflyt og logistikk fra Asia, Amerika og Europa kan knyttes sammen via den "Nordlige Sjørute", sier Stålsett.

Bilateralt arbeidsmøte: fra høyre, Kjell Stokvik (Center of High North Logistics), Eirik Selmer (Finnmark Fylke) Tuula Rintala-Gardin (Rovaniemi), Timo Lohi (Sodankylä), Rune Rautio  (Kirkenes Næringshage), Arve Tannvik (Kirkenes Næringshage), Kenneth Stålsett (Sør-Varanger Utvikling), Timo Rautajoki (Lapland Chamber of Commerce), Jaakko Ylinampa (Lapland ELY-Center) og Jarkko Rantala (Regional Council of Lapland)
Bilateralt arbeidsmøte: fra høyre, Kjell Stokvik (Center of High North Logistics), Eirik Selmer (Finnmark Fylke) Tuula Rintala-Gardin (Rovaniemi), Timo Lohi (Sodankylä), Rune Rautio (Kirkenes Næringshage), Arve Tannvik (Kirkenes Næringshage), Kenneth Stålsett (Sør-Varanger Utvikling), Timo Rautajoki (Lapland Chamber of Commerce), Jaakko Ylinampa (Lapland ELY-Center) og Jarkko Rantala (Regional Council of Lapland)

Sikre riktig satsning

Akkurat nå gjøres det omfattende konsekvensanlyser av jernbaneprosjektet, og for Sør-Varanger Utvikling er det viktig å sikre at også de får fram de positive ringvirkningene av en slik satsning.

- Nettopp derfor må vi kunne fortelle den gode historien basert på prognoser og fakta. Fram til nå har det vært mange ideer, og diskusjoner – men vi har per i dag ikke gode tall i bunn for det vi driver med. Jeg håper arbeidet vi gjør nå kan eies av alle som er interessert i prosjektet, og at vi sammen kan gi den samme klare fortellingen av hva en jernbane vil bidra til, sier Stålsett.

Det er mange interessenter i et slikt prosjekt. En av de, Finnmark Fylke, har nylig vedtatt å støtte initiativet med en bevilgning og er naturligvis spent på resultatet.

- Dette viser at vi følger opp vedtakene våre med ressurser. En jernbane mellom Rovaniemi og Kirkenes vil bringe enorme muligheter, og nettopp derfor er det viktig at det lages et skikkelig visjonsdokument som bygger på data og scenarioer, sier Bjørn Johansen fra fylkestinget. 

Han gleder meg til å se resultatet.

- Vi i fylket følger prosessen tett igjennom et godt samarbeid med Sør-Varanger Utvikling, sier Johansen.

Rovaniemi-Kirkenes er en jernbanestrekning som kan binde verden og nordområdene sammen, ifølge Kenneth Stålsett i Sør-Varanger Utvikling. (Foto: Skjermdump/Arctic Corridor)
Rovaniemi-Kirkenes er en jernbanestrekning som kan binde verden og nordområdene sammen, ifølge Kenneth Stålsett i Sør-Varanger Utvikling. (Foto: Skjermdump/Arctic Corridor)

Savner tydelighet

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger kommune synes også at visjonsarbeidet er viktig, og har savnet et slik tydelig dokument.

- Jeg er svært opptatt av at vi gjør et skikkelig arbeid med jernbanen og derfor er det gledelig at vi nå får et underlag bygget på data og framtidstenkning å jobbe videre med, sier Rafaelsen.

Han framhever at det er høyt internasjonalt fokus på jernbanen, og at han prioriterer arbeidet.

- Det gjør at vi får konkretisert prosjektet ytterligere og det gjør at vi lettere kan kommunisere arbeidet vårt og sikre at det er Rovaniemi – Kirkenes som er eneste prioritet. Jeg er svært glad for at Finnmark Fylke og Sør-Varanger Utvikling jobber tett sammen for å realisere dette, sier ordføreren.




Nøkkelord