Nå kan Svalbard bli selvforsynt med fisk

If landing fish at Svalbard is legalized, that may be the beginning of a whole new fishing season. (Photo: Store norske leksikon)
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag sendt forslag om å muliggjøre landing av fisk på Svalbard. – Nå kan det bli egen høysesong rundt Svalbard, sier direktør Jørn Eldby i SINTEF nord.


Nærings- og fiskeridepartementet har i dag sendt forslag om å muliggjøre landing av fisk på Svalbard. – Nå kan det bli egen høysesong rundt Svalbard, sier direktør Jørn Eldby i SINTEF nord.

Bakgrunnen for forslaget er den økende interessen for landinger av fisk på Svalbard, og behovet for å få på plass nødvendig regelverk som ivaretar en tilfredsstillende ressurskontroll.

- Nærings- og fiskeridepartementet kan ikke se noen grunner for å behandle landinger på Svalbard annerledes enn på fastlandet, heter det i høringsbrevet fra departementet som har frist for merknader den 23 mars 2018.

 

Direktør Jørn Eldby i SINTEF tror Svalbardsamfunnet kan få mye igjen dersom man utvikler muligheten for landing av fisk i Longyearbyen. (Foto: Privat)

Ført til eget bruk

SINTEF-direktøren forteller at poenget med å tillate landing av fisk på Svalbard i første omgang handler om å gjøre øysamfunnet selvforsynt med fisk i sitt eget marked, og at det per i dag ikke er snakk om eksport.

- Poenget er å gjøre Svalbard selvforsynt. Og i dette skal vi i SINTEF utvikle en testlab for videre utvikling og en mer jevn leveranse fra de som fisker. I dag er det veldig ujevn leveranse, sier Eldby.

I tillegg forteller han at ny forskning viser en torsk som stadig kommer sigende nordover etter at den har vært i Lofoten. Og han har stor tro på at det er en fremtid for kystfiske med utgangspunkt i Longyearbyen.

- Først kommer torsken til Lofoten i januar, og etter at lofotfisket er ferdig trekker den nordover, og den skyter fart mot Svalbard. Vi vet ikke eksakt bestand, men vi vet at den spiser mye skalldyr, og at dette gjør at fisken får god kvalitet, sier Eldby.

 

En egen sesong

Nå håper forskere ved SINTEF å finne ut om det er mulig å fiske torsk på Svalbard i en periode på året der det ikke finnes mye torsk langs kysten, i en tid der fisken er mangelvare.

- Kanskje kan man fortsette å fiske etter torsk fra mai og utover høsten så lenge været tillater det. Ikke med store fartøy, men balansert fangst, sier SINTEF-direktøren.

Og blir det suksess, kan det det være grunnlag for å levere fisk til flere deler av verden og ikke bare til eget marked på Svalbard.

- Blir det overproduksjon, kan man ikke kaste fisk, sier Eldby.

 

Hotell i særklasse

I tillegg er håpet å kunne lage et torskehotell på Svalbard, slik at levefangende torsk som fanges med trål kan fraktes til anlegget og lagres levende i merder.

- Akkurat slik de holder på med på Myre. Så kan torsken fores i tre måneder, og man unngår å havne under oppdrettsloven, sier Eldby.

Han mener det er viktig å tenke profesjonelt på Svalbard dersom en fiskenæring skal vokse fram.

- Dette er en langsiktig tanke, men uten tvil en bærekraftig løsning for næring på Svalbard nå som kulldriften legges ned. Og ikke minst kan dette generere flere titalls arbeidsplasser, sier direktøren

 

Nøkkelord