Nå har Rana Gruber fått pengene tilbake fra kommunen

Rana Gruber har nå fått tilbake alle pengene Rana kommune skyldte dem, og det er skrevet ut ny verditakst som skal legges til grunn for eiendomsskatten. (Foto: Linda Storholm)
En årelang krangel om eiendomsskatt i Rana er nå over.

En årelang krangel om eiendomsskatt i Rana er nå over. 

- Rana Gruber anser nå eiendomsskattesaken som endelig avgjort og er tilfreds med det, sier direktør Kjell Sletsjøe. 

Skattekontoret, innleide takstmenn og Sakkyndig takstnemnd har nå sammen konkludert med en takst for eiendommene til Rana Gruber for perioden 2011 til 2020 som er på nivå med takstene for øvrig tungindustri i kommunen, forteller Sletsjøe. 

Etter det High North News kjenner til er den nye verditaksten på 38,3 millioner kroner, altså en reduksjon på nesten 700 millioner kroner fra den tidligere taksten som var på 732 millioner kroner. 

Tvisten mellom Rana Gruber og Rana kommune om eiendomsskatt strekker seg tilbake til 2011, og handler om den verdien som ble satt på selskapets eiendommer. Rana Gruber var uenig i verditaksten som ble satt, blant annet ble jernmalmforekomsten taksert som naturgrus av god kvalitet, og tok derfor saken til retten. 
I august 2015 ga Hålogaland Lagmannsrett gruveselskapet fullt medhold, og opphevet vedtaket om eiendomsskattetakst for skatteåret 2011, samt la premissene for hva som skulle legges til grunn for ny takst. 

Dermed måtte også Rana kommune betale tilbake det som allerede var betalt inn på feil grunnlag, 21.075.142,50 kroner i eiendomsskatt for årene 2011-2014. 6,7 millioner kroner ble betalt tilbake i september 2015, men resten av pengene ble holdt tilbake i påvente av en ny taksering og utskriving av nytt vedtak. Det fikk Rana Gruber til å trekke kommunen for retten nok en gang, og i juni i år slo Tingretten fast at kommunen må betale tilbake alt uten ugrunnet opphold. 



Nøkkelord