Nå blir Store Norskes Svea en turistattraksjon

Styreleder Brita Knutsen Dahl i Basecamp Explorer Spitsbergen gleder seg over å kunne gjøre ny næring i skjæringspunktet mellom gruvedriften og ny satsing på Svalbard. Nå blir Svea turistattraksjon for første gang. (Foto Barsecamp Explorer Spitsbergen)
For første gang noensinne kan turister på Svalbard oppleve livet som gruvebus, leve akkurat slik gruvearbeiderne gjorde og få kjenne på atmosfæren i den avsidesliggende gruvebyen Svea.

For første gang noensinne kan turister på Svalbard oppleve livet som gruvebus, leve akkurat slik gruvearbeiderne gjorde og få kjenne på atmosfæren i den avsidesliggende gruvebyen Svea.

- 1. februar tar vi for første gang med oss turister inn i Svea for overnatting. Svea har en naturlig sengekapasitet etter gruvearbeiderne som bodde der i arbeidsperioder, og nå får turistene oppleve livet som gruvebus, forteller Brita Knutsen Dahl, styreleder i Basecamp Explorer Spitsbergen, som siden 2003 har jobbet med å utvikle opplevelsesbedriften til det den er i dag.


Åpent hele året 


Dahl forteller at turistnæringen på Svalbard har hatt riktig fokus de siste årene, har økt sengekapasiteten og i større grad blitt lagt merke til som et internasjonalt anerkjent reisemål.

- For fem-seks år siden hadde vi ikke særlig trykk på vinterturismen, men nå vil folk oppleve polarnatten og polarlyset. Det internasjonale publikumet ønsker seg nordover, og det har gitt utslag hos oss, sier Dahl.

Oktober, november og desember var stille måneder, turistnæringen stengte lokalene og klarte ikke holde åpent.

- Før pleide vi å samarbeide med andre, holde lokaler og fasiliteter åpne enkelte dager for lokalbefolkningen. Det var ikke lønnsomt, men et tapsprosjekt. Nå holder vi åpent året rundt, også gjennom mørketidsperioden. Og takket være flyselskap som tør å satse, utvikling av nye vinterprodukter og satsning på gode og utdannede guider, så opplever vi suksess, sier Dahl.
For å komme til Svea må man enten kjøre scooter, eller hundeslede de seks milene fram til gruvesamfunnet. (Foto: Kirsti Ikonen)
I Svea vil turistene få føle på atmosfæren og kjenne hvordan det føltes å leve i den avsideliggende lille gruvebyen. Og som i Gruve 3 vil det bli omvisning og historiefortelling. (Foto Basecamp Explorer)
Et kraftsentrum

Dahl er ikke overrasket over at folk velger seg nordover, særlig nå som området har blitt så tilgjengelig i tillegg til innholdet i den opplevelsesbaserte turismen flere aktører tilbyr.

- Vi er fortsatt en vinternasjon, og på tross av klimaendringene så har vi store muligheter. Nord-Norge har blitt et kraftsentrum, og vi er flinkere enn resten av landet på å lage naturtunge opplevelses- og pakkeopplevelser, sier hun.

Etter hvert som bedriften Basecamp Explorer Spitsbergen har vokst, har de også utvidet. Gruve 3 ved flyplassen i Longyearbyen har allerede blitt en suksess med over 200 guidede turer i desember, og overtakelsen av Isfjord Radio og nå muligheten for overnatting i Svea viser at mulighetene for å utvikle turistproduktet på Svalbard ligger til stede.

- Turistene som skal oppleve Svea vil kjøre dit enten med scooter eller hundespann. Det er seks mil fra Longyearbyen, og det vil bli en opplevelse i seg selv å reise dit, forteller Dahl.

Turistene som ankommer gruvesamfunnet vil få matservering på gruvebusvis i messa, de vil bo på brakkerigg, få omvisninger og få muligheten til å se hvordan man arbeider og arbeidet i et av norges største industrieventyr. Historier vil fortelles og de er det nok av.

- Dette er et godt produkt for den typiske svalbardturisten som er svært kunnskapsorientert og opptatt av å lære noe, sier Dalhl.
 


Videre utvikling


Etter hvert ønsker Basecamp Explorer Spitsbergen å utvikle rundturer fra Longyearbyen til Svea og videre til Isfjord Radio. Gjerne med overnatting i telt og med bruk av hundespann, ski eller scooter.

- Det som overrasker meg mest nå de senere årene, er at mange, særlig nordmenn, ønsker å oppleve Svalbard umotorisert. Ski eksisterte nesten ikke for bare noen få år siden, men nå er det mange som ønsker å gå på ski. Både de kortere og enkle turene, men også de mer krevende. Folk vil oppleve stillheten i naturen, sier Dahl.

Hun tror også at utviklingen i turistnæringen også vil gi en forsiktig sysselsetting i skjæringspunktet av videre satsing.

- Men vi er avhengig av gode flyruter for å opprettholde trøkket. Nå kommer Finnair med en sommerrute, og bare det å få en direkteavgang fra en stor europeisk hovedstad er utrolig bra, sier Dahl.




Brita Knutsen Dahl har jobbet med turisme på Svalbard siden 2003, og forteller om en rivende utvikling både i tilbud og tilgjengelighet. (Foto: Basecamp Explorer Spitsbergen)
Fra gruvedrift til turistattraksjon. Når Svea blir åpnet for turisme 1. februar, vil historien til gruvesamfunnet bli fortalt gjennom autentiske opplevelser. (Foto: Basecamp Explorer Spitsbergen)
FAKTA OM  SVEA:

Helt siden etableringen i 1916, har Svea vært et lukket selskap i gruvebyen, som eies og drives av selskapet som har ansvaret. Først hadde Svea svenske eiere, men senere eid av det norske statseide gruveselskapet Store Norske.

Byen har alltid hatt svært begrenset tilgang for besøkende. Kun forskere og underleverandører har fått tilgang til byen.

Svea har sin egen private flystripe, men den er forbeholdt gruvearbeidere. Noen gruvearbeidere bor sammen med familiene sine i Longyearbyen, og velger å pendle til Svea på snøscooter i vintersesongen.

For aller første gang i historien, kan turister som besøker Spitsbergen oppleve denne lille og avsidesliggende gruvebyen, kalt Svea.

I 2004 var kullproduksjonen i Sveagruva på 2,8 millioner tonn, og 9/10 av den samlede kullproduksjonen på Svalbard.

Sveagruva ble overdratt til Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) 1934, ødelagt av tysk ubåt 1944, men gjenoppbygd etter krigen og satt i drift, som imidlertid ble stanset 1949 pga. avsetningsvansker.



Kilde: Wikipedia, Basecamp Explorer Spitsbergen, Store Norske Leksikon

 

Nøkkelord