Myrseth vil ha «Sør i Nord»
Her er fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) fotografert i forbindelse med konferansen Agenda Nord-Norge i fjor høst. (Foto: Christine Karijord)

Myrseth vil ha «Sør i Nord»


Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap), ønsker seg flere arenaer der Nord-Norge kan melde seg på det hun kaller «de store spørsmålene». – Landsdelen må møtes for å ta lederskap, sier hun.

Statsministeren Erna Solberg møtte i går formiddag nesten 400 entusiastiske nordlendinger under konferansen “Nord i Sør”, en møteplass for Nord-Norge lagt til hovedstaden.

Næring for næring oppsummerte Erna Solberg en landsdel som i følge henne også i framtida kommer til å ha en sterkere økonomisk vekst enn resten av landet.

– Akkurat nå er Nord-Norge en stormakt i norsk økonomi. Vi har ressurser og kompetanse for å melde oss på noen av verdens spørsmål og utfordringer. Er vi flinke og villige nok til å bygge arenaer for det, spør fylkesrådslederen i Troms som også deltok på konferansen.

– Vi er sultne på å ta lederskap

Myrseth ønsker flere arenaer der Nord-Norge kan melde seg på de store spørsmålene. Hun understreker at utspillet ikke er ment mot konferansen «Nord i Sør».

– Men den bekreftet hvor mange dyktige mennesker og kompetansemiljøer vi har, og at vi er sultne på å ta lederskap. En sa at det kanskje er tid for å lage “Sør i Nord”. Et sånt fokus liker jeg, sier hun.

Myrseth sier til High North News at hun ikke vil kritisere innholdet i de nordnorske konferansene, men mener felles for dem er at viktige aktører i en langstrakt landsdel får en gylden sjanse til å møtes for å diskutere.

Paradigmeskifte

– Vi er gode på enkeltemner og temaer, men Nord-Norge bør være med på å gi verden bærekraftige svar på hvordan flere munner skal mettes ved hjelp av havet, og hvordan energi- og miljøspørsmål skal møtes og løses, eksemplifiserer hun og utdyper:

– Er det vilje til det, bør vi møtes for å diskutere hva og hvordan. For eksempel vil verden ha to milliarder flere munner å mette i 2050. Da må en av verdens største sjømatnasjoner være en del av løsningen. Vi er en ressursrik vekstregion i et rikt land. Det forplikter. Hvis ikke vi kan gjøre det, hvem skal da gjøre det, spør hun.

Myrseth mener Nord-Norge har vært gjennom et paradigmeskifte som gjør landsdelen moden for større oppgaver.

– Før i tida snakket vi mye om alt det vi hadde behov for. Nå snakker vi mer om det vi skaper. Tidligere krevde vi arbeidsplasser i nord. Nå skaper vi dem selv og etterlyser arbeidskraft. Vi er et spiskammer og skattekammer som bør ta styringen for hvordan vi skal bidra med kompetanse, ressurser og bærekraft.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.