- Misforståelser kan lede til en eskalering som er vanskelig å stoppe

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev photographed during the Munich Security Conference 2016. (Photo: MSC/Kuhlmann)
- Hvis det politiske forholdet mellom Russland og Vesten skulle forverre seg, kan gjentagelsen av den gamle kald krig-retorikken lede til et klassisk sikkerhetsdilemma i Arktis, sier forskerne Harri Mikkola og Juha Käpylä ved det finske utenrikspolitisk institutt (FIIA).


- Hvis det politiske forholdet mellom Russland og Vesten skulle forverre seg, kan gjentagelsen av den gamle kald krig-retorikken lede til et klassisk sikkerhetsdilemma i Arktis, sier forskerne Harri Mikkola og Juha Käpylä ved det finske utenrikspolitisk institutt (FIIA).

Click here for English version of this article.

Har vi allerede glidd inn i en ny kald krig, eller er vi på tur inn i en? High North News har spurt eksperter i til sammen ni land i hele det sirkumpolare området.

Her kan du lese artiklene vi har publisert så langt.

- Økonomisk samarbeid vil bli hardest skadet

- Hvis relasjonene skulle forverre seg er det mulig at også samarbeid på grasrotnivået, for eksempel i samarbeidsgruppene i Arktisk råd, kan bli negativt påvirket. Også samarbeid på de "ikke-strategiske" områdene - som forskningssamarbeid, grenseoverskridende kultursamarbeid og miljøvern - vil bli påvirket i negativ retning. Økonomisk samarbeid kan bli alvorlig skadet, både av økt landrisiko og ustabile og uforutsigbare driftsmiljø, sier forskerne Harri Mikkola og Juha Käpylä ved The Finnish Institute of International Affairs (FIIA).

- Kanskje er det mest bekymringsfulle at gjentagelsen av kald krig-retorikken kan føre til et klassisk sikkerhetsdilemma i Arktis, noe som vil synes å nødvendiggjøre en risikabel militær konkurranse og opprustning. Dette vil også øke risikoen for misoppfatninger eller misforståelser som igjen kan lede til en eskalering som er vanskelig å stoppe, legger de.

Smitteeffekt

- Hvis det anstrengte forholdet mellom Vesten og Russland skulle forverre seg, er det sannsynlig at det også kan få en smitteeffekt for det arktiske samarbeidet. Spørsmålet er hvor er vippepunktet er, og når det ikke lengre er mulig for partene å ignorere sine dårlige relasjoner, også i Arktis- sammenheng. Mens noen analytikere forsøker å identifisere hvilke faktorer som kan føre til et slikt vippepunkt, synes det i øyeblikket å være en utelukkende spekulativ øvelse, sier Timo Koivurova og Adam Stepien.

Koivurova er professor og direktør ved Arctic Centre, University of Lapland, og Adam Stepien er forsker ved samme institusjon.

 

Få med deg de neste artiklene i vår serie om det nye nord, meld deg på vårt nyhetsbrev her:

Researchers Harri Mikkola and Juha Käpylä at the Finnish Institute of International Affairs (FIIA).
Mikkola er seniorforsker ved programmet Global Security research ved Finnish Institute of International Affairs (FIIA). Kollega Juha Käpylä (t.h) er forsker ved det samme programmet. (Foto: FIIA)

Nøkkelord