Milliardkonsern kjøper seg opp i Havøysund

Her er det Sigvald Rist, administrerende direktør i Insula AS, som er i sving i et av produksjonslokalene til sjømatkonsernet. På Leknes har Insula cirka 120 ansatte. (Foto: Insula AS)
Sjømatkonsernet Insula AS har inngått en avtale om å kjøpe 90,1 prosent av aksjene i hvitfiskprodusenten Tobø Fisk AS i Havøysund.


Sjømatkonsernet Insula AS har inngått en avtale om å kjøpe 90,1 prosent av aksjene i hvitfiskprodusenten Tobø Fisk AS i Havøysund.


Insula AS, som ble etablert i juni i fjor, har fra før av ni sjømatselskaper i Norge og Sverige i sin portefølge – deriblant foredlingsbedriftene Lofotprodukt AS, MaxMat AS og Marenor AB. Konsernet har forretningsadresse på Leknes i Vestvågøy kommune, og ledes av administrerende direktør Sigvald Rist.

Stadig voksende marked

- For å kunne forsyne et stadig voksende sjømatmarked, er tilgang på fiskeråstoff av største viktighet for oss. Tobø Fisk er strategisk plassert i forhold til fiskeressurser med sin beliggenhet i Havøysund i Finmark, og et solid og godt drevet hvitfiskselskap som blant annet er pionerer innenfor levendelagring av torsk. Eierskap i dette selskapet gir oss dermed tilgang til både kompetanse og viktig høykvalitets råstoff til produksjon og foredling, uttaler Sigvald Rist som er administrerende direktør i sjømatkonsernet.

Tobø Fisk har siden etableringen i 1997 vært eid og drevet av Tor-Bjarne Stabell og Børge Johansen. Stabell og Johansen blir nå medeiere i selskapet, og vil også i fortsettelsen være ansvarlige for driften.

Sjømatkonsernet Insula AS har totalt 770 ansatte og forventer å omsette for 2,3 milliarder kroner i 2016, kommer det frem i et intervju med Lofotposten i juni i år.


Prioriterer Norden

- Gjennom vår portefølje av sterke og tradisjonsrike bedrifter, samler og bygger vi solid, tverrfaglig kompetanse tilknyttet foredling og salg av sjømat. Vårt hovedfokus er å forsyne konsummarkedet med sjømat, hvor Norden er vårt hjemmemarked, heter det i omtalen av konsernet på Insulas egne nettsider.

Hvor mye Insula AS måtte ut med for å sikre seg den solide akskjemajoriteten er det ingen av partene som vil ut med:

- Vi er enige om at kjøpesum og øvrige betingelser holdes fortrolig, heter det i en felles pressemelding fra Rist og Tor-Bjarne Stabell (daglig leder i Tobø Fisk AS).

Konsernet eies av det marine investeringsselskapet Kverva AS (90,1 prosent), samt ledere i konsernet.

Kverva, som eies av familien Witzøe på Frøya i Sør-Trøndelag, omsatte i fjor for 672 millioner kroner, og resultatet før skatt ble på 536 millioner kroner. Ved utgangen av fjoråret hadde investeringsselskapet en egenkapital på 2,7 milliarder kroner.

 







Nøkkelord