Milliardavtale på plass mellom Kiruna og LKAB

LKAB og Kiruna kommune har blitt enige om en tredje gruvebyparksavtale som sikrer finansieringen av infrastruktur. 

LKAB og Kiruna kommune har blitt enige om en tredje gruvebyparksavtale som sikrer finansieringen av infrastruktur. 

Avtalen er en del av den store flyttingen av Kiruna som må til for å ta ut mer malm fra gruvene under byen. I direkte økonomisk kompensasjon dekker denne avtalen ca 2 milliarder svenske kroner, og i tillegg kommer kostnaden med å erstatte de eiendommene som må erstattes med nye. Endelig sum vil ikke være klar før man ser hvordan byggekostnadene utvikler seg. 

Kommunalråd Kristina Zakrisson sier at dette er nok et viktig skritt i å sikre utviklingen av det nye bysentrum i Kiruna. Fra kommunens side har det vært viktig at ikke kostnaden med byflyttingen skal tilfalle kirunainnbyggerne, og at det som skal rives skal erstattes med tilsvarende funksjon, kvalitet og volum. 

- Det målet syns jeg vi har lykkes med i denne avtalen. I tillegg er det nå satt i gang et arbeid i en felles samarbeidsgruppe mellom länsadministrasjonen, LKAB og kommunen, som skal foreslå hvilke kulturbygg som kan flyttes, og hvor, sier Zakrisson. 

Flyttingen av Kiruna gjøres i etapper. For hvert trinn, som kalles gruvstadspark, er det inngått avtale mellom LKAB og kommunen. Den første avtalen ble undertegnet i 2011, den andre i 2014, og nå er altså avtalen for gruvstadspark nummer tre klar. Avtalene skal dekke de kostnadene kommunen har med å bygge tilsvarende funksjon, kvalitet og volum i de nye delene av Kiruna, for eksempel vann og avløp, veier og annen infrastruktur.

Nøkkelord