- Mest rasjonelt å nedgradere flyplassen

- Mest rasjonelt å nedgradere, nasjonal status er mer enn godt nok for Svalbard lufthavn, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) i Stortingets spørretime i dag. (Foto: calflier001, Wikimedia Commons og Samferdselsdepartementet).
- Man skal ikke overinvestere, vi fant det mest ryddig og rasjonelt å omklassifisere Svalbard lufthavn, sier Ketil Solvik-Olsen.


- Man skal ikke overinvestere, vi fant det mest ryddig og rasjonelt å omklassifisere Svalbard lufthavn, sier Ketil Solvik-Olsen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) hadde ingen konkrete svar eller tall å komme med i Stortinget da han ble spurt om hvilke vurderinger som ble gjort i forkant av nedgraderingen av Svalbard lufthavn.


- Mest ryddig slik

- Vi har gjort en vurdering, og funnet at det var mest ryddig å gjøre om klassifiseringen av Svalbard lufthavn til en nasjonal lufthavn, svarte Solvik-Olsen på spørsmål fra Eirik Sivertsen (A) i spørretimen onsdag.

Samferdselsministeren pekte på at omklassifiseringen bygger på at flyplassen mangler tilstrekkelig fasiliteter til å kunne kalles internasjonal, og at det ville kreve «betydelige investeringer» for at den fortsatt skulle være internasjonal.


- Mer enn godt nok i dag

- Det tilbudet som er der i dag er mer enn godt nok, og det er ingen grunn til å overinvestere når det fungerer. Derfor mener vi at det var mest rasjonelt å nedgradere, sa Solvik-Olsen.

Han ville ikke, eller kunne ikke, svare på direkte spørsmål om hvor store investeringer som eventuelt må til for at Svalbard lufthavn skal tilfredsstille kravene til internasjonal lufthavn.

- Det er snakk om betydelige utbedringer på selve flyplassen og terminalen, det er fasiliteter for immigrasjonskontroll. Jeg har ikke tallene med meg her, men det er betydelige investeringer, sa Solvik-Olsen blant annet.


- Ikke levd opp til status

Statsråden svarte heller ikke konkret på i hvilken grad det lokale reiselivet på Svalbard var tatt med på råd forut for regjeringens vedtak om nedgradering.

- Men vi følger svært nøye med på utviklingen, derunder også utviklingen av reiselivet. Vår vurdering er at nasjonal status er godt nok for dagens situasjon, og at flyplassen har hatt en status den egentlig ikke kunne leve opp til. Behovet for den internasjonale statusen er ikke til stede, derfor er den endret.

Vi vil også jobbe med nasjonale selskaper som eventuelt vil etablere nye ruter til Svalbard, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Les også:
Svalbard lufthavn degradert med et pennestrøk
Statssekretær: - Flytrafikk til Svalbard endres ikke
Regjeringen tier om Svalbard lufthavn



Nøkkelord