Mer miljøgift i villaks enn i oppdrettsfisk

Salmon from fish farming locations contain lower levels of pollutants than wild salmon does, according to a new science report. (Photo: Marine Harvest)
En ny forskningsrapport fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) slår fast at vill laks inneholder større mengder miljøgifter enn oppdrettslaksen. Men for begge er nivåene svært lave.


En ny forskningsrapport fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) slår fast at vill laks inneholder større mengder miljøgifter enn oppdrettslaksen. Men for begge er nivåene svært lave.

Det er seniorforsker Anne-Katrine Lundebye ved NIFES som har ledet arbeidet med den nye studien, som konkluderer med det motsatte av tidligere forskning - og med det som er den antatt generelle oppfatningen blant folk.

Forskningsformidleren forskning.no forteller at Lundebyes prosjekt har sammenlignet norsk villaks med norsk oppdrettslaks, og studerte både forskjellene i miljøgifter og næringsstoffer i de to laksetypene.

Konklusjonen er altså at for miljøgifter som dioksin, PCB, bromerte flammehemmere og de fleste sprøytemidler så er innholdet i oppdrettsfisken lavere enn hos den ville laksen. Lundebye forklarer forskjellen med hva fisken spiser.

- Fisken blir det den spiser, både når det gjelder miljøgifter og næringsstoffer. Dette kan vi kontrollere i oppdrettsfisk, men i naturen varierer det hva fisken får i seg, sier Anne-Katrine Lundebye til nettstedet.




Nøkkelord